• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 15 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Jautienos liežuvis su gvazdikėliais – tobulas Kalėdų stalo akcentas: toks delikatesas nustebins svečius

2024-12-26
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Jautienos liežuvis

Jautienos liežuvis / pranešimo autorių nuotr.

Tradiciniai patiekalai vis dar neatsiejami nuo lietuviško kalėdinio stalo: ant jo dažnai puikuojasi silkė su pagardais, balta mišrainė ar virtas liežuvis.

Pastarasis, nors ir laikomas subproduktu, laikui bėgant tapo tikru delikatesu. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad pirkėjai kalėdiniam stalui labiausiai ieško tradicinių lietuviškų patiekalų, padedančių išlaikyti ilgametes tradicijas.

Šventėms pirkėjai ieško ypatingesnių produktų 

Iškilmingi šventiniai pietūs ar vakarienė – tai dar ir proga paragauti rečiau valgomų tradicinių patiekalų. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad per Kalėdas vaišių stalui pirkėjai renkasi paukštieną, įdarytas vištas, kiaulienos kumpį, baltą mišrainę, šaltieną, įvairius mėsos patiekalus ir pyragus.

„Šių patiekalų pardavimai šventiniu laikotarpiu visuomet būna ryškiausiai pastebimi. Tiesa, sudėtingesnius, ilgiau paruošti užtrunkančius patiekalus lietuviai renkasi jau pagamintus iš „Mano dienai“ asortimento, kad sutaupytų laiko ir energijos šventiniam pasiruošimui. Tam tikri patiekalai dažnai pareikalauja daug pasiruošimo ir kruopštumo, todėl pirkėjai vertina galimybę įsigyti jau pagamintus. O tradicinius, artimus šeimos tradicijoms patiekalus, neretai patys ruošia namuose“, – pasakoja E. Krasauskienė.

Liežuvis – dažnas šventinis delikatesas

Liežuvis yra dažnas šventinis delikatesas, kuris atsiduria ant vaišių stalo – jis labiausiai vertinamas dėl savo unikalios tekstūros ir skonio. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė sako, kad tiek per Kalėdas, tiek per kitas didžiąsias šventes, liežuvis tampa išskirtiniu šeimos stalo akcentu.

„Tradicinis liežuvio gaminimo būdas prasideda nuo kruopštaus nuplovimo ir virimo dideliame puode su šaltu vandeniu. Liežuvis virinamas 2–3 valandas, kol tampa minkštas ir lengvai nusilupa. Į vandenį dažnai dedama prieskonių, tokių kaip lauro lapai, pipirai, svogūnai, morkos, česnakai ir šiek tiek druskos, kad mėsa įgautų papildomų skonio niuansų. Išvirus, liežuvis išimamas, atvėsinamas, o tada nulupama kieta oda. Po to jis apibarstomas druska, pipirais ir kartais kvepiančiais prieskoniais, pavyzdžiui, gvazdikėliais, kurie suteikia patiekalui ypatingą aromatą“, – apie tradicinę kulinariją pasakoja E. Krasauskienė.

Išlaikykite šviežumą šventėms

Įsigijus liežuvį šventėms, svarbu žinoti, kaip jį tinkamai laikyti, kad jis išliktų šviežias ir skanus. „Rimi“ ekspertė atkreipia dėmesį, jog, jei liežuvis yra šviežias ir nevirtas, jis turi būti laikomas šaldytuve, sandariame inde, kad šis būtų apsaugotas nuo oro ir neperimtų kitų maisto produktų kvapų.

„Vis dėlto, jei planuojate jį naudoti tik po kelių dienų, geriausia liežuvį paruošti ir laikyti šaldytuve, tačiau jei norite ilgesnio galiojimo, galima ir užšaldyti. Liežuvį supjaustykite į plonesnius griežinėlius ir sandariai supakuokite į maisto maišelius bei pašalinkite perteklinį orą. Tačiau ruošiant liežuvį šventėms, svarbu nepamiršti, kad kuo greičiau jį sunaudosite, tuo geresnį skonį ir tekstūrą išlaikysite“, – pabrėžia E. Krasauskienė.

Papildomo skonio suteikia krienai

Tradiciškai liežuvis patiekiamas su krienų padažu, kuris subalansuoja bendrą skonių paletę. „Rimi“ ekspertė sako, jog ją paįvairinti galima renkantis ne tik tradicinius, bet ir kiek neįprastesnės rūšies krienus.

„Rimi“ asortimente pirkėjams siūlome žvalgytis ne tik tradicinių baltųjų krienų, bet ir raudonųjų. Be to, verta išmėginti ir krienus su vasabiais – taip dar labiau paįvairinsite šventinio stalo skonius. O ieškantiems pigaus, bet kokybiško varianto, verta atsižvelgti ir į „Rimi Smart“ produkciją – jos asortimente taip pat rasite krienų, kuriuos puikiai pritaikysite virto liežuvio užkandžiui“, – pataria E. Krasauskienė.

„Rimi“ kulinarijos technologai kviečia namuose pasigaminti jautienos liežuvį ir jį gardinti populiariausiais žiemos prieskoniais.

RECEPTAS

Gvazdikėlių skonio jautienos liežuvis 

Patiekalui reikės:  

1 vnt. jautienos liežuvio;

80 g druskos;

3 v. š. cukraus;

2 vnt. cinamono lazdelių;

1 v. š. malto imbiero;

2 a. š. garstyčių miltelių;

1 v. š. juodųjų pipirų žirneliais;

1 v. š. muskato;

5 vnt. žvaigždinių anyžių;

10 vnt. gvazdikėlių;

1 vnt. svogūno;

3 vnt. Chalapos paprikų.

Gaminimo eiga:

1. Visus prieskonius, išskyrus gvazdikėlius, išmaišykite 1 litre šilto vandens. Druska ir cukrus turi ištirpti.

2. Įpilkite 1 litrą šalto vandens, įdėkite jautienos liežuvį, uždenkite. Svarbu, kad marinatas visiškai apsemtų liežuvį. Pastatykite šaltai marinuotis 2 dienas.

3. Į puodą įdėkite marinuotą liežuvį, suberkite susmulkintus svogūnus, Chalapos papriką ir gvazdikėlius, įpilkite vandens, kad apsemtų liežuvį. Virkite apie 2 valandas, kol liežuvis suminkštės. Stebėkite, kad virimo metu liežuvis būtų visą laiką apsemtas.

4. Išvirtą liežuvį išimkite iš vandens, nulupkite ir dar kelioms minutėms įdėkite į puodą su vandeniu, kuriame virė. Išimkite, atvėsinkite ir patiekite karštą arba atvėsusį. Galite su juo gaminti ir sumuštinius.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Eglė KrasauskienėKalėdosLietuva
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Kai laisvė buvo svarbesnė už gyvenimą: Tauro partizanų apygardos atminčiai – 80 metų
Rugsėjo 16–22 dienomis – Europos judumo savaitė Marijampolėje!
Marijampolėje vyko LVTPS posėdis
Marijampolėje pavogtas automobilio katalizatorius

Kultūra

Kai laisvė buvo svarbesnė už gyvenimą: Tauro partizanų apygardos atminčiai – 80 metų
Šakių viešojoje bibliotekoje – tarptautinė raštingumo diena
Vasara su kinu baigėsi filmu apie pasaulinio lygio pianistę Mūzą Rubackytę
Savaitgalio renginiai Sūduvoje

Sportas

„Sūduva B“ sužaidė lygiosiomis Alytuje
Kazlų Rūdos savivaldybės Taurės tinklinio maratoną laimėjo „Blykstė“
Kazlų Rūdoje – LKL ir NKL patirties turintis naujokas iš Prienų bei šansas vietiniam jaunuoliui
Kazlų Rūdos savivaldybės Taurė – „Niekur nežaidę“ futbolininkų rankose

Politika

Marijampolėje vyko LVTPS posėdis
Šakių rajono savivaldybėje vyko rajono socialinių įstaigų vadovų pasitarimas
Vilkaviškyje viešėjo Nyderlandų Karalystės ambasadorius
Darbą pradėjo administracijos direktoriaus pavaduotoja

Įdomu

Tarpukario vilkaviškiečių verslai, įmonės ir fabrikai
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Administracijos ūkio skyrius
Nuo odos priežiūros iki vidinės ramybės: ką turite žinoti apie grožį brandžiame amžiuje?
Sukčių pinklės: kodėl jaunimui gėda prisipažinti tapus apgavystės auka?

Verslas

Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“
Profesionalų arsenale: būtinos trimerio dalys komerciniams kraštovaizdžio darbams

Mokslas ir studijos

Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos mokytojų kolektyvą papildė Prezidento Kazio Griniaus giminaitis
Į ugdymo įstaigas sugrįžusius moksleivius sutinka atnaujintos erdvės
Investicijos į ateitį: modernizuojamos Marijampolės švietimo įstaigų erdvės
Vilkaviškio rajone pradėtas rengti 2026–2030 metų mokyklų tinklo pertvarkos planas

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus