• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 20 lapkričio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kad į šiukšliadėžę produktai keliautų rečiau – praktiniai patarimai, kaip mažinti išvaistomo maisto kiekius

2023-09-26
Aplinka
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Maisto atliekos

Maisto atliekos / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Namuose išmetamas maistas sudaro didžiausią dalį viso iššvaistomo maisto kiekio.

Dažniausiai tai – vaisiai, daržovės ir jau paruošti patiekalai, tačiau bendrovės „Ekonovus“ įsteigtos Tvarumo akademijos vadovė Vilmos Balčiauskaitės teigimu, šiukšlių dėžes pasiekia kone visų rūšių maisto produktai, o to išvengti galima prisimenant kelias pagrindines taisykles.

„Kai maistas išmetamas arba iššvaistomas, ištekliai, kurie buvo reikalingi jam pagaminti – vanduo, žemė, darbo jėga, kapitalas, laikas ir kiti – nueina perniek. Tai neabejotinai prisideda prie į aplinką išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio ir klimato kaitos, mažina maisto prieinamumą“, – pabrėžia bendrovės „Ekonovus“ atstovė.

Vien Lietuvoje, praėjusiais metais, Žemės ūkio ministerijos duomenimis, per metus galėjo būti iššvaistoma beveik 400 tūkst. tonų maisto. Vienam žmogui tai – 141 kg maisto produktų, iš kurių didžiausia dalis – net 86 kg – išmetama namuose.

„Maisto švaistymo mažinimas yra laipsniškas procesas, tad net ir nedideli jūsų kasdienių įpročių pokyčiai laikui bėgant situaciją gali smarkiai pakeisti“, – teigė V. Balčiauskaitė.

Artėjant Tarptautinei informuotumo apie maisto švaistymą ir jo praradimus dienai, specialistė dalinasi patarimais, kaip sumažinti namuose išmetamo maisto kiekius.

Planuoti kelis žingsnius ir patiekalus į priekį

Mažinti išmetamo maisto kiekius svarbu dar iki jam patenkant į namus. Todėl išankstinis planavimas ir detalus apgalvojimas, kiek ir kokių maisto produktų įsigysite, yra pirmas žingsnis, siekiant vengti švaistyti maistą.

„Kai planuojate maistą, aiškiai žinote, kokių konkrečių produktų jums reikia. Taip tikimybė, kad maisto prekių parduotuvėje ar kitoje prekybos vietoje pirksite per didelį kiekį maisto produktų ar tų, kurie nėra reikalingi, sumažėja, – kalbėjo V. Balčiauskaitė. – Dar labiau ji sumažėja, jei maistą planuojate kelioms dienoms į priekį ir į prekybos vietą įžengiate su tiksliu produktų sąrašu rankoje.“

Visa tai, „Ekonovus“ atstovės teigimu, padeda nesiblaškyti, išvengti nereikalingų ar akį traukiančių produktų įsigijimo bei sutaupyti. Ne tik laiko, bet ir pinigų.

„Planuodami maistą, jį renkamės sąmoningiau, įvertiname, ar tikrai galėsime sunaudoti, ar neteks jo išmesti. Nusprendžiame, kuriuos produktus tikrai panaudosime mėgstamam patiekalui gaminti, kurių pakaks ne vienam jų, o kurie – labiau akimirkos užgaida. Taip mažiname atliekų kiekį ir saugome savo bei aplinkos sveikatą. Maisto planavimas yra paprastas, bet veiksmingas būdas prisidedantis prie maisto švaistymo ir su juo susijusių problemų mažinimo“, – kalbėjo specialistė.

Laikyti matomose vietose

Kelias link mažesnio maisto švaistymo namuose nesibaigia ties jų slenksčiu. Sąmoningo požiūrio reikalauja ir produktų naudojimas namuose. Dažniausia priežastis, kodėl jau įsigytas maistas patenka į šiukšliadėžę, V. Balčiauskaitės teigimu, susijusi su netinkamu jo laikymu.

„Paprastai įvairius maisto produktus išmetame todėl, kad laiku nespėjome jų suvartoti, jie ėmė gesti, atsirado netinkamas kvapas, pasikeitė išvaizda ir skonis, taip pat dėl to, kad jų įsigijome arba pasigaminome per didelį kiekį. Siekdami to išvengti daugiau dėmesio turime skirti produktų laikymui“, – patarė tvarumo specialistė.

Tą daryti vertėtų tik pradėjus kraustyti pirkinių krepšelį. „Parėję iš parduotuvės ir dėliodami maisto produktus į jiems skirtas vietas, laikykitės vienos paprastos taisyklės: naujesnius ir ilgiau galiojančius produktus dėkite į lentynos ar stalčiaus galą, blogiau matomas šaldytuvo vietas, o seniau įsigytus, tuos, kuriuos reikia suvartoti greičiau, laikykite arčiau. Taip maisto produktus vartosite racionaliau, nepamiršite jų greičiau, nei jie spės sugesti“, – sakė V. Balčiauskaitė. Anot jos, labai dažnai vaisiai ir daržovės atsiduria šaldytuve esančiuose stalčiuose, kur apie jų buvimą pamirštame ir galiausiai išmetame.

Ta pati taisyklė galioja ir konservuotam maistui, kurį tie, kas turi galimybę, laiko vėsiuose rūsiuose – kuo toliau padėti stiklainiai su raugintais agurkais ar vyšnių uogiene, tuo didesnė tikimybė, kad stovi jie ten jau kuris laikas ir, tikėtina, dar užsibus.

Tiesa, tik arčiau padėti maisto produktų neužtenka. Labai svarbu juos tinkamai laikyti – tiek šaldytuve, tiek kitose vietose. Tai leidžia prailginti jo galiojimo laiką ir išsaugoti kokybę.

„Sausiems ir biriems maisto produktams naudokite sandarius, stiklinius ar keramikinius indus, padėkite juos sausoje, tamsioje vietoje. Įsitikinkite, kad šaldytuve nustatyta tinkama temperatūra, žalią mėsą ir paukštieną laikykite žemiausioje lentynoje, kad bakterijos nepasklistų ant kitų produktų.

Maisto produktus šaldykite porcijomis, nedėkite jų į šaldiklį pakartotiniam užšaldymui. Pažymėkite užšaldymo datą – tai padės senesnius produktus suvartoti greičiau. Vasarą ir rudens pradžioje venkite vaisius ir daržoves laikyti lauke ar kitoje vabzdžiams gerai pasiekiamoje vietoje“, – sakė tvarumo ekspertė ir pridūrė: tai tik dalis paprastų ir kasdienių patarimų, kurios visi žino, tik dažnai dėl skubos ar nuovargio pamiršta.

Verta atkreipti dėmesį, kad kuriuos maisto produktus galime ne tik užšaldyti, bet ir konservuoti, marinuoti, gaminti padažus, virti uogienes, džemus ir sirupus, taip galima išgelbėti ir jau ne pirmo šviežumo gėrybes.

Tinkamai atsisveikinti

Jei vis dėlto maisto produktų laiku suvartoti nepavyko, nemeskite jų tiesiog į šiukšlių dėžę. Vienas tinkamiausių būdų tvarkyti maisto atliekas – kompostavimas.

„Kompostavimas yra natūralus procesas, organinės atliekos paverčiamos dirvožemiui bei augalams lengvai pasisavinamų maistinių medžiagų šaltiniu, vadinamu – kompostu. Jei turite galimybę, kompostuoti galite ir namuose – tam puikiai tiks vaisių ir daržovių žievės, kavos tirščiai, kiaušinių lukštai. Darydami tai tinkamai, pasigaminsite namų ar sodo augalams vertingų trąšų“, – patarė tvarumo specialistė.

Vis dėlto dalies maisto atliekų kompostuoti nepatariama. Tai mėsos, žuvies, pieno produktai, taip pat citrusinių vaisų žievės, kurie irdami pritraukia kenkėjus, yra lėtai ir gali skleisti nemalonų kvapą.

Maisto atliekas galima mesti ir į specialius tam skirtus konteinerius, kurie, planuojama, nuo kitų metų atsiras visoje Lietuvoje.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: AtliekosMaistasMaisto produktaiPatarimaiPatiekalaiVanduoVERT
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

LNM pristato renginių ciklą Jono Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms
Lekėčių miško muziejaus ekspozicija sėkmingai įsikūrė Zypliuose
Liudvinave atnaujinta Kranto gatvės atkarpa
Marijampolėje – nemokama augintinių ženklinimo akcija

Kultūra

LNM pristato renginių ciklą Jono Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms
Lekėčių miško muziejaus ekspozicija sėkmingai įsikūrė Zypliuose
Marijampolės Petro Kriaučiūno viešojoje bibliotekoje šeštadienį įvyko festivalis „Elektroninės GELMĖS“
Vilkaviškyje kviečiama drauge sukurti šventinį „Žiemos sodą“

Sportas

Karate kiokušin mokykla „Shodan“ – stipriausia moksleivių komanda 17-us metus iš eilės
Lietuvos vaikų olimpinių vilčių festivalyje – puikūs Šakių JKSC lengvaatlečių pasiekimai
Naujasis „Sūduvos“ prezidentas – Mantas Agentas
Dvigubas „atakiečių“ savaitgalis namų rungtynėse – be pergalių

Politika

Vilkaviškio rajonas startuoja su nauju vizijos kūrimu iki 2033 metų: pradedama strateginė analizė
Apie tvarią maisto sistemą – su partneriais Suomijoje
Marijampolės savivaldybėje apsilankė Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos mokiniai
EP narė Rasa Juknevičienė dalyvauja Saugumo ir gynybos forume Londone

Įdomu

Grūdinimasis šaltuoju metų laiku: kaip tai daryti saugiai?
Pasveikinta 100-ojo kūdikio susilaukusi Šakių rajono šeima
Kazlų Rūdos miškų masyvo praeities detalės
Po traumos – ilgos eilės, tačiau jėgų reikia dabar: kaip gauti reabilitaciją greičiau?

Verslas

Kas yra „Meta Business Partner“?
10-asis konkursas „Sukurta Šakių krašte“ įsibėgėja
Europos Parlamento biuras Lietuvoje kartu su Sūduvos pramonės ir verslo asociacija Marijampolėje organizavo susitikimą su Europos Parlamento nariais
„Vilkyškių pieninei“ – Konkurencijos tarybos leidimas įsigyti „Marijampolės pieno konservus“

Mokslas ir studijos

Penki dešimtmečiai: Sūduvos gimnazijos jubiliejus įprasmino praeitį ir dabartį
Į pamokas – dar patogiau: Igliauką pasiekė naujas mokyklinis autobusas
MRU Marijampolėje: dekanė dr. R. Bogužaitė apie tai, kaip atrasti kryptį net ir neturint žemėlapio
Armino progimnazija keičiasi iš pagrindų – formuojama moderni, mokiniams draugiška mokykla

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus