• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 16 gegužės
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kaip iš iškylos neparsivežti žarnyno infekcijų

2016-06-18
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
A A

Atidarius vasaros sezoną, pirkėjų krepšeliuose garbingą vietą išsikovoja lauko kepsniams ruošti skirta mėsa, įvairūs jos priedai ir užkandžiai. Nors dažniausiai didysis apsipirkimo procesas vyksta prieš pat išvyką į gamtą, laiko tarpas, per kurį nupirkta mėsa pradeda čirkšti ant grilio, gali trukti nuo pusvalandžio iki kelių valandų, kol pasiekiama mėgstama pikniko vieta. Anot maisto technologų, karštuoju metų laiku pirkinius ilgiau nešiojant ar vežiojant automobilyje, poilsiavietę gamtoje jie gali pasiekti ne pačios geriausios būklės, o nekreipus dėmesio į pagedusio produkto ženklus, mėsą vis tiek iškepus ir suvalgius, – gresia nemalonios infekcijos.

„Mėsa – greitai gendantis produktas, todėl laikant ją netinkamoje temperatūroje ar labai ilgai gabenant iš parduotuvės namo, jos galiojimo laikas sutrumpėja arba produktas gali ir išvis sugesti. Dažniausiai taip nutinka vasaros sezono metu, pavyzdžiui, kai prikaitusiame automobilyje toli važiuojama iki pikniko vietos, – pastebi VšĮ „Sveikatai palankus“ maisto technologė Raminta Bogušienė. – Geriausias būdas mėsai ir kitiems greitai gendantiems produktams apsaugoti – vežti juos šaltkrepšyje, tada, norint išvengti nemalonių susirgimų, beliks mėsą tinkamai apdoroti.“

Netinkamas maisto termiškas apdorojimas – viena dažniausiai pasitaikančių apsinuodijimo maistu priežasčių. Anot maisto technologės, ypatingo atsargumo imtis reikėtų maistą ruošiant vaikams ir tiems, kurių imuninė sistema yra silpnesnė, pvz., sveikatos sutrikimų turintiems ligoniams – būtent jie dažniausiai užsikrečia viena dažnesnių karštojo sezono infekcijų – salmonelioze, kurios galima nesunkiai išvengti. Kadangi vaikai dažniausiai užsikrečia nuo blogai termiškai apdorotos mėsos bei higienos normų nesilaikymo, pavyzdžiui, – nešvarių rankų, tereikia mėsą tinkamai apdoroti ir, prieš valgymą, atidžiau įvertinti vaiko higieną, ypač, iškylaujant gamtoje.

R. Bogušienė pataria, į ką reikėtų atidžiau atsižvelgti ir kokių atsargumo priemonių imtis, norint, kad vasariškos išvykos nesugadintų nemalonios pasekmės.

  • Mėsą reikėtų įsigyti tik iš legalių prekyviečių, aiškiai žinant tikslią mėsos kilmės vietą. Dažnai galvojama, kad turguje ūkininko parduodama mėsa bus geresnė, sveikesnė, tačiau neretai pasitaiko atvejų, kai mėsa ten laikoma pažeidžiant maisto saugos ir kokybės reikalavimus, o nusižengimų ypač padaugėja vasaros sezono metu, per didelius karščius.
  • Iš pakuotės išėmę mėsą, būtinai ją apžiūrėkite – įvertinkite konsistenciją, kvapą bei spalvą. Gamintojai ant pakuotės visada nurodo tinkamas laikymo sąlygas, tačiau pirkėjai dažnai jų nepaiso. Taigi, jei mėsos gleivės išsiskyrusios, ji sukietėjusi, aiškiai juntamas nemalonus kvapas, produktas žalsvos, pilkšvos ar kitos neįprastos spalvos, – tikėtina, kad produktas jau nebetinkamas vartoti.
  • Rankas būtina plauti ne tik tada, kai jos yra vizualiai nešvarios, bet ir pasinaudojus tualetu, prieš valgį ir po valgio gaminimo. Ne tik mėsa, bet ir higienos laikymasis ją ruošiant turi įtakos maisto saugai. Būtina atskirti šviežius maisto produktus nuo termiškai apdorotų, nes pastarieji gali būti užteršti kryžminės taršos būdu.
  • Prieš apdorojant mėsą, ją būtina nuplauti, o prieš ir po gaminimo reikia tinkamai išplauti ir jai skirtus indus, pjaustymo lenteles, įrankius.
  • Bakterijos dauginasi žalios mėsos paviršiuje, todėl kepsnius galima valgyti tik tada, kai mėsos viduje pasiekiama ir 10 min. išlaikoma apie 80 °C temperatūra, jos paviršius atrodo gerai iškepęs.
  • Jei po vakarėlio iškeptos mėsos liko – ją reikėtų laikyti tik šaldytuve, atskiriant nuo šviežių ir neapdorotų produktų, kad būtų išvengta kryžminės taršos. Nors visada rekomenduojama maistą geriau valgyti šviežią, turint likučių, nereikėtų jų šildyti daugiau nei vieną kartą.

Maisto technologė primena, kad užsikrėsti galima ne tik su maistu: reikia stengtis maudytis kuo švaresniuose vandens telkiniuose, kuo dažniau plauti rankas ir nepamiršti, kad bakterijas savyje gali nešioti įvairūs naminiai gyvūnai: kiaulės, raguočiai, graužikai, šunys, katės ir kt. Paglosčius bet kokį gyvūną, po to būtina plauti rankas.

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Spindulio“ kino teatro repertuaras
Prasidėjo vaikų lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ modernizavimo darbai
Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijoje – dėmesys saugumui ir skaitmeninių technologijų naudojimui
Neregėtas sukčiavimas: pardavęs namą, šakietis pinigų už jį negavo

Kultūra

Prienų krašto šventė – atradimų ir patirčių 10-tadienis
Šeimų šventė 2025 – džiaugsmo ir bendrystės diena Marijampolėje!
Mišrus choras „Šešupė“ paminėjo savo veiklos 55-ąją sukaktį
Paskutinį kartą scenoje suskambo tautinės dainos ansamblio „Lietuvninkas“ balsai

Sportas

Marijampolėje – spalvingas ir įspūdingas „MKML-Mantinga“ krepšinio savaitgalis!
Kazlų Rūdos atvirose 4×4 tinklinio pirmenybėse triumfavo „Majemis“
Mantas Beloded – stambaus Varšuvos tarptautinio dziudo turnyro čempionas!
Kalvarijos MSM komanda – tarptautinio turnyro vicečempionai!

Politika

Marijampolės ir Tauragės specialistai dalinosi patirtimis apie atvejo vadybos rezultatus
Sveikatos apsaugos ministrė Marijampolės ligoninėje: dėmesys regionų iššūkiams ir sprendimų paieškai
R. Juknevičienė: „Antrojo Pasaulinio karo pabaiga neatnešė laisvės milijonams Vidurio ir Rytų Europoje“
Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą

Įdomu

Gydytojo konsultacija gyvai ar nuotoliu: ką ir kodėl renkasi lietuviai
Skirtingų gyvių įkandimai gamtoje: kaip reaguoti ir greičiau sau padėti?
Efektyvus langų valymas: patarimai akinančiam rezultatui
Senoji Palanga: ant tilto – tramplynas į jūrą

Verslas

Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą
Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
UAB „Justicija“ ieško vyr. buhalterio (-ės) Marijampolėje
Pilviškiuose planuojama atidaryti vieną moderniausių didmaišių gamybos linijų Europoje

Mokslas ir studijos

Prasidėjo vaikų lopšelio-darželio „Šaltinėlis“ modernizavimo darbai
Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijoje – dėmesys saugumui ir skaitmeninių technologijų naudojimui
Marijampolės priešmokyklinukai mokosi rūšiuoti
Gegužę ŠMSM planuoja priimti sprendimą dėl mokslo metų trumpinimo

Turizmas

Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Marijampolė – tarp geriausiai turistų vertinamų regioninių savivaldybių
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus