• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 24 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kaip sutaupyti gaminant maistą ant kaitlentės? Kelios klaidos sąskaitas gerokai padidina

2023-09-12
Finansai, Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Kaitlentė

Kaitlentė / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Rudenėjant maisto gamyba nuo grilio vėl grįžta į namus. Ant kaitlentės vis dažniau atsiduria troškiniai, sriubos, pradeda virti obuolienės. Kaip pasirūpinti, kad dėl to neišaugtų elektros energijos sąskaitos?

Prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi keliais paprastais praktiškais patarimais, kurie leis sutaupyti gaminant maistą.

„Ruduo tradiciškai palaipsniui keičia pirkėjų pirkinių krepšelius: dažniau pradedama ieškoti sotesnių jau pagamintų patiekalų, didesnio dėmesio susilaukia sriubos, troškiniai, daugiau nuperkama ne marinavimui skirtos, o maltos mėsos. Kitaip sakant, maisto gamyba iš lauko grįžta į virtuvę. Be to, rudens pradžia yra ir metas, kai žmonės šviežias gėrybes perka ištisais kilogramais – akivaizdu, kad ima ruoštis ir jų atsargas žiemai, virti uogienes, džemus“, – pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Dažnoje virtuvėje rudeniškos sriubos, troškiniai, uogienės gardžiu aromatu namus pripildys stovėdamos ne ant dujinės viryklės, o ant elektrinės ar indukcinės kaitlentės. Pastarosios tampa ypač populiarios, mat idealiai lygų paviršių lengva prižiūrėti, maisto ruošyba ant jų trunka mažiau, taip pat jos paprastai sunaudoja mažiau elektros energijos, tad būna ekonomiškesnės. Tačiau kelios klaidos net ir gaminant ant jų gali lemti, kad mėnesio gale teks visai be reikalo sumokėti daugiau.

Naudokite tinkamo dydžio indus. Daugelis žino, kad indukcinėms kaitlentėms tinka tik specialiai joms pritaikyti puodai ir keptuvės. Priešingu atveju ji paprasčiausiai gali net neveikti. Tačiau G. Urbonavičiūtė pataria nepamiršti ir įvertinti jų dydžio – nesvarbu, ar virsite ant indukcinės, ar stiklo keramikos kaitlentės.

„Kad kaitlentė veiktų optimaliai, naudokite tokio diametro puodą ar keptuvę, kokio dydžio yra kaitvietė. Per didelis puodas gerokai pailgins virimo laiką, nes kais tik maža jo dugno dalis. Tuo tarpu naudojant per mažą puodą, eikvosite energiją – šildysite orą“, – sako maisto gamybos žinovė.

Supjaustykite produktus mažesnėmis dalimis. Daržoves, mėsą, kitus produktus verta pasmulkinti – tai gerokai pagreitins maisto ruošimo procesą, tad ir energijos bus suvartojama mažiau.

Nepamirškite dangčio. Ruošdami maistą puodą ar keptuvę uždengę dangčiu pagreitinsite gaminimo laiką. Taip yra todėl, kad dangtis išlaiko šilumą puode – ten, kur jos reikia, o ne išeina į orą. Taip maistas paruošiamas greičiau ir sumažinamas sunaudojamos energijos kiekis.

Nuvalykite puodų dugną. Nešvarumai gali ne tik pridegti, skleisti blogą kvapą, bet ir pradėti kliudyti šilumai patekti į puodą.

„Jeigu nešvarumai, pridegimai yra sunkiai pašalinami paprasčiausia kempine ir indų plovikliu, išbandykite sodą. Sodą ištirpinkite mažame kiekyje vandens, kad susidarytų pasta. Į ją įpilkite šiek tiek indų ploviklio ir įberkite druskos. Mišinį užtepkite ant puodo ar keptuvės dugno, palikite 10-15 minučių, o tuomet nuvalykite“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Palaikykite švarą. Kaitlentė visada turi būti švari. Reguliariai ją valykite, nes ant kaitviečių susikaupę nešvarumai trukdys šilumos srautui, todėl įranga naudos daugiau elektros energijos.

„Nebūtina pirkti specialių valiklių – yra labai paprastas ir pigus būdas jas nuvalyti per kelias sekundes. Tam pravers namuose turimi produktai, o kaitlentė bus kaip nauja – pašalinsite net riebiausias, pridegusias žymes“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Prieš pradėdami valyti, maisto gamybos žinovė kviečia nepamiršti poros pagrindinių taisyklių. Pirmiausia, kad nepažeistumėte jautrios dangos, negalima naudoti šiurkščių kempinių ar šveistukų, kurie gali lengvai ją subraižyti. Antra, indukcinei kaitlentei valyti jokiu būdu negalima naudoti stiprių cheminių medžiagų ir chloro baliklių, taip pat miltelių preparatų, nes jie taip pat lengvai pažeidžia tokio tipo paviršių.

„Net ir didžiausius pridegimus ir sutepimus galima išvalyti dviem dažnoje virtuvėje turimais produktais – actu ir valgomąja soda. Iš pradžių kaitlentę nuvalykite su trupučiu spiritinio acto. Taip ne tik pašalinsite dalį nešvarumų, bet ir nuriebalinsite paviršių. Tada pabarstykite ją valgomąja soda ir ant jos sluoksnio paskleiskite drėgną popierinį rankšluostį arba drėgną, bet gerai nuspaustą skudurėlį. Palikite maždaug 15-20 minučių, o tada teliks nušluostyti minkštu virtuviniu rankšluosčiu. Galiausiai, galime papildomai nublizginti paviršių minkšta šluoste, šiek tiek pamirkyta citrinos sultyse“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Beje, nuvalyti kaitlentę padeda ir kiek netikėta priemonė – skutimosi putos, kadangi jos pasižymi minkštinančiomis ir riebalus tirpdančiomis savybėmis. Viskas, ką reikia padaryti, tai užpurkšti jų ant kaitlentės, o po kurio laiko nuvalyti minkštu skudurėliu. Rezultatas bus puikus.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Savivaldos gyvybė 2025“ – žmonėms, kurie kuria mūsų kraštą
Marijampolėje kilus gaisrui išgelbėtas žmogus
„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
XI Tarptautinis medinių pučiamųjų instrumentų festivalis „Medynės’2025“

Kultūra

„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
XI Tarptautinis medinių pučiamųjų instrumentų festivalis „Medynės’2025“
Marijampolės savivaldybėje paminėti Rudens lygiadienis ir Baltų vienybės diena
Sūdava atšventė šimtmetį

Sportas

Moto šalmo svoris: kodėl jis svarbus ilgesnėse kelionėse?
„Sūduva“ ketvirtą kartą įveikė „Bangą“
Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo
Taurės turnyras baigėsi pusfinalyje

Politika

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje

Įdomu

Tyrimas atskleidė: kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno
Kremavimo kainos Lietuvoje ir užsienyje: palyginimas
Namų picerija: kaip išsikepti tobulą picą su minkštu padu
Psichologė įspėja, kad vaikai praranda ryšį su gamta: kokią įtaką tai daro jų raidai ir sveikatai?

Verslas

Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Verslo bendruomenės išreiškė poziciją dėl 2026 m. valstybės biudžeto projekto
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje
Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose

Mokslas ir studijos

Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus