• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 8 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kalėdų stalui – šonkauliukai: skirtingų pasaulio šalių įkvėpti receptai

2022-12-23
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Šonkauliukai @ asociatyvi nuotrauka

Šonkauliukai @ asociatyvi nuotrauka

Jau nuo seno Kalėdų stalas pasižymėjo patiekalų įvairove, o pagrindiniais akcentais tapdavo ne tik kepta višta ar antis, bet ir kiaulienos patiekalai. Norint nenutolti nuo tradicijų, bet ir išbandyti kažką įdomesnio, šiemet puikiu pasirinkimu gali tapti gardžiai paruošti šonkauliukai. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad kiauliena – visais metų laikais yra perkamiausia mėsos rūšis. Ir nors šventinėmis dienomis ją populiarumu vejasi antis, kiauliena išlieka aktuali ir šiuo laikotarpiu.

„Šventėms pirkėjai kaip ir kasmet ruošiasi aktyviai ir ieško ne tik gurmaniškų ingredientų, bet ir šventinį valgiaraštį papuošiančių pagrindinių patiekalų. Jeigu ant lietuvių Kūčių stalo dažniausiai puikuojasi lašiša arba karpis, tai per Kalėdas šventinio stalo pažiba tampa įvairiausi mėsos patiekalai. Kiauliena – visais metų laikais išlieka pirkėjų favorite, todėl esame paruošę ne tik gausų šviežios, bet ir kepimui jau paruoštos kiaulienos pasirinkimą. Pavyzdžiui, parduotuvėse galima rasti medaus marinate paruoštų šonkaulių, kuriuos beliks tik iškepti ir patiekti ant šventinio stalo“, – teigia vadovė.

 

Puikus pasirinkimas žiemos šventėms

 

Prekybos tinklo „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas, sako, kad šonkaulius galima ruošti įvairiais būdais ir technikomis, svarbiausia – jų neperkepti ir pasirinkti tinkamus padažus bei garnyrus.

„Kiaulienos šonkauliai vis labiau atrandami ir per šventes. O žiemą ypač tinka juos ruošti su sezoninėmis daržovėmis: kopūstais, morkomis, bulvėmis, burokėliais. Jeigu norisi gaivos – galima juos derinti ir su kukurūzų burbuolėmis, šparaginėmis pupelėmis, kitais mėgstamais priedais“, – pataria mėsos technologas.

Specialistas sako, kad ruošiant šonkaulius reikėtų nepamiršti tiek marinavimo, tiek jų gaminimo laiko. Šonkaulių nebūtina marinuoti per ilgai, pakanka vos 10 minučių. Tačiau įtrintus prieskoniais juos galite palaikyti ir apie 30 min.

„Šonkaulius galima kepti keptuvėje, paprastai joje atskirti šonkauliukai iškepa vos per 10-15 min., tačiau šį patiekalą itin tinka ruošti ir lėtojo troškinimo būdu – sudėkite juos į puodą storu dugnu, uždenkite, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 2-3 valandas, 150-160 laipsnių temperatūroje, o kai jie išsitroškins – beliks patepti pasirinktu padažu ir juos apkepti“, – sako mėsos technologas.

Norint, kad šis patiekalas taptų tikrų tikriausia šventinio stalo pažiba – svarbu pasirinkti ir tinkamą garnyrą, kurių pasiūlymais dalijasi ir G. Bačkovas.

 

Lengvai pagaminami garnyrai, kurie tiks prie šonkauliukų

 

Coleslaw kopūstų salotos su kukurūzais ir pomidorais. Kopūstus sukapokite ir sudėkite į didelį indą. Suberkite kukurūzus ir pjaustytus vyšninius pomidoriukus. Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, žaliųjų citrinų sultis, česnaką ir garstyčias. Supilkite padažą į kopūstus ir gerai išmaišykite. Uždenkite ir laikykite šaldytuve bent 1 valandą. Prieš patiekdami apibarstykite kapotomis kalendromis.

Šparaginės pupelės su česnakais. Į nedidelį indą įspauskite česnaką, įpilkite 1 šlakelį acto, garstyčių, druskos, pipirų ir viską išmaišykite. Tuo tarpu į pasūdytą vandenį sudėkite šparagines pupeles ir virkite apie 3–4 minutes. Išvirusias pupeles gerai nusausinkite, sudėkite į padažą ir išmaišykite. Patiekite šiltas arba visiškai atvėsusias.

Kukurūzų burbuolės su sviestu ir baziliku. Į nedidelį indą sudėkite smulkiai pjaustytus bazilikus, ištirpintą sviestą ir druską. Viską išmaišykite. Kukurūzų burbuoles išvirkite. Kai jos bus paruoštos, ištepkite jas sviesto padažu. Leiskite atvėsti ir patiekite.

Bulvių salotos su žolelėmis. Bulves nuskuskite ir uždėkite virti. Kol bulvės verda į nedidelį dubenį sudėkite garstyčias, smulkiai pjaustytą česnaką, druską ir pipirus, skirtingų rūšių mėgstamas šviežias smulkintas žoleles ir viską išmaišykite. Kai bulvės išvirs, leiskite joms atvėsti ir supjaustykite. Galiausiai sumaišykite su gautu padažu.

Mėsos technologas per Kalėdas siūlo pasimėgauti įmantresniais šonkauliukų patiekalais ir dalijasi net trimis, skirtingų pasaulio šalių įkvėptais receptais.

 

Kiniško stiliaus lipnūs šonkauliukai

 

Jums reikės:

2 kg kiaulienos šonkauliukų

½ puodelio rudojo cukraus

½ a. š druskos

½ a. š rūkytos paprikos prieskonių

½ a. š svogūnų miltelių

½ a. š česnako miltelių

¼ a. š kmynų

Padažui:

½ puodelio sojų padažo

½ puodelio rudojo cukraus

¼ puodelio medaus

1 v. š ryžių vyno acto

1 v. š šviežio tarkuoto imbiero

2 a. š sezamo aliejaus

2 skiltelių sukapoto česnako

¼ a. š smulkintų raudonųjų čili pipirų dribsnių

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Šonkauliukų nugarėlėje aštriu peiliu pašalinkite baltą plėvelę. Nedideliame dubenyje sumaišykite rudąjį cukrų, druską, rūkytos paprikos prieskonius, svogūnų, česnako miltelius ir kmynus. Prieskoniais įtrinkite šonkaulių priekinę ir galinę dalį. Sudėkite šonkaulius ant kepimo skardos ir sandariai uždenkite juos folija. Uždengtus šonkaulius kepkite 2 valandas. Patikrinkite, ar šonkauliai minkšti ir ar mėsa lengvai atsiskiria nuo kaulo. Jei reikia, kepkite dar pusvalandį. Į keptuvę supilkite padažui skirtus ingredientus, užvirkite ir virkite apie 5 minutes. Leiskite padažui atvėsti, kad jis sutirštėtų. Kai šonkauliai iškeps, nuimkite foliją ir aptepkite juos lipniu padažu. Kepkite dar 2–3 minutes, kol padažas ims karamelizuotis. Mėgaukitės!

 

Prancūzišku stiliumi troškinti šonkauliukai

 

Jums reikės:

1,5 kg kiaulienos šonkauliukų

1 didelio svogūno

3 morkų

3 salierų stiebų

100 g pievagrybių

4 skiltelių česnako

3 puodelių jautienos sultinio

2 v. š pomidorų pastos

2 v. š balzaminio acto

2 lauro lapų

1 a. š čiobrelių

1 a. š rozmarino

2 v. š petražolių

 

Gaminimas:

Apkepkite šonkauliukus didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies, maždaug po 3–4 minutes iš kiekvienos pusės, ir atidėkite į šalį. Vėliau į tą pačią keptuvę sudėkite smulkintus svogūnus, morkas, salierus, pievagrybius ir kepkite, kol suminkštės. Jiems apkepus pagardinkite smulkintu česnaku. Šonkauliukus sudėkite puodą, kartu supilkite jautienos sultinį, pomidorų pastą, balzaminį actą, lauro lapus, čiobrelius, rozmarinus, petražoles ir užvirinkite. Virkite maždaug 2–3 valandas. Jiems išvirus patiekite su bulvių, salierų ar pastarnokų koše. Skanaus!

 

Amerikietiško stiliaus šonkauliukai su garstyčiomis

 

Jums reikės:

2 kg kiaulienos šonkauliukų

¼ puodelio alyvuogių aliejaus

2 v. š paprikos prieskonių

2 v. š raudonėlio

1 v. š pipirų

1 v. š acto

1 v. š žaliųjų citrinų sulčių

1 v. š džiovintų čiobrelių

4 v. š grūdėtųjų garstyčių

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Nedideliame dubenyje sumaišykite paprikos prieskonius, raudonėlį, pipirus, čiobrelius, įspauskite žaliųjų citrinų sulčių, įpilkite acto. Mišiniu ištepkite šonkauliukus. Suvyniokite juos į foliją ir įdėkite į orkaitę. Kepkite apie 2 valandas, kol mėsa bus minkšta ir kris nuo kaulo. Kai šonkauliukai iškeps, išimkite juos iš folijos, aptepkite garstyčiomis ir įdėkite dar kelioms minutėms į orkaitę. Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: KalėdosPatiekalai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Mokolų kaimo rudens šventė „Čia mano namai“ subūrė bendruomenę
Marijampolės savivaldybėje pasveikinta Europos merginų jaunimo vicečempionė Rosita Rusovičiūtė
Šakių rajone nelegaliai iškirsti medžiai
Kudirkos Naumiestyje surengta kasmetinė bendrystės tradicija „Artumo šventė”

Kultūra

Mokolų kaimo rudens šventė „Čia mano namai“ subūrė bendruomenę
Kudirkos Naumiestyje surengta kasmetinė bendrystės tradicija „Artumo šventė”
„Cirkas“ po atviru dangumi: ypatinga dovana mokslo metų pradžiai
Savaitgalio renginiai Sūduvoje

Sportas

Marijampolės savivaldybėje pasveikinta Europos merginų jaunimo vicečempionė Rosita Rusovičiūtė
Valingai kovoję lietuviai nusileido svečiams iš Nyderlandų
Su Malta Kaune išsiskirta lygiosiomis
Naujausia informacija apie Roko Jokubaičio traumą

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Finansų ir strateginio planavimo skyrius
Seniūnai aptarė svarbiausias aktualijas ir rudens darbus
Pradedamas investicijų skatinimo priemonių įgyvendinimas Šunskuose
Vilkaviškio rajone pradėtas rengti 2026–2030 metų mokyklų tinklo pertvarkos planas

Įdomu

Žmonių spūstys iškilmių naktį ir dieną Marijampolėje
Psichologė įvardijo, kokią įtaką žmogaus emocinei sveikatai ir produktyvumui daro želdiniai miestuose
Apsipirkimai didelėmis pakuotėmis – ne tik gausioms šeimoms: kaip sutaupyti ir išleisti mažiau
Kodėl mus taip traukia siaubo filmai?

Verslas

Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“
Profesionalų arsenale: būtinos trimerio dalys komerciniams kraštovaizdžio darbams
Lietuvis apie 8 mėnesių stažuotę Ispanijoje: gamybos simuliacija, „Google translate“, šaltis ir lietuviški saldainiai parduotuvėse

Mokslas ir studijos

Vilkaviškio rajone pradėtas rengti 2026–2030 metų mokyklų tinklo pertvarkos planas
Studentams su negalia – finansinė parama
Marijampolės meno mokykla – erdvi, saugi ir įkvepianti kūryba
Naujų mokslo metų pradžia paminėta Vilkaviškio rajono mokyklose

Turizmas

Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus