Karšto oro gruzdintuvė sukėlė revoliuciją maisto gaminimo srityje, siūlydama sveikesnį ir greitesnį mėgstamų patiekalų ruošimo būdą. Jeigu norite valgyti sveikai, nebūtina rinktis tik garų puode ruošto maisto – galima mėgautis ir skrudintais patiekalais, kurie yra paruošti be aliejaus arba su mažesniu jo kiekiu, taip išsaugant skonį ir tekstūrą be papildomų kalorijų.
Galimybės yra neribotos – nuo užkandžių iki pagrindinių patiekalų ar net desertų. Jei norite maksimaliai išnaudoti savo karšto oro gruzdintuvės galimybes, šiame straipsnyje susipažinsite su greitais ir gardžiais receptais.
Kodėl verta rinktis kepimą karštame ore?
Prieš pristatant receptus, verta paminėti, kodėl karšto oro gruzdintuvė yra nepamainoma virtuvės pagalbininkė. Ji skirta ne tik sveikai besimaitinantiems asmenims, bet ir puikiai tinka visiems, kas negali skirti daug laiko maisto ruošimui. Lyginant su kitomis maisto gaminimui skirtomis priemonėmis, tokiomis kaip orkaitė, karšto oro gruzdintuvė turi daug privalumų:
- Padeda sumažinti aliejaus naudojimą: kepant maistą yra sunaudojama žymiai mažiau aliejaus;
- Taupo laiką: patiekalai dažnai paruošiami vos per 15–20 minučių, o karšto oro gruzdintuvė įkaista greičiau nei tradicinė orkaitė, taupydama jūsų laiką virtuvėje;
- Universali įranga: skirta kepimui, skrudinimui, maisto šildymui;
- Lengvas valymas: daugumos modelių dalis galima plauti indaplovėje.
Atsižvelgdami į šiuos privalumus, apžvelkime keletą receptų, kuriuose išryškėja karšto oro gruzdintuvių patogumas ir universalumas.
Patiekalai, kuriuos lengva pagaminti karšto oro gruzdintuvėje
Traškios saldžių bulvių lazdelės
Jums reikės:
- 2 vidutinio dydžio saldžiųjų bulvių, supjaustytų lazdelėmis
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
- 1/2 šaukštelio rūkytos paprikos miltelių
- 1/4 šaukštelio česnako miltelių
- Druskos (pagal skonį)
Sumaišykite saldžiųjų bulvių lazdeles su alyvuogių aliejumi, rūkyta paprika, česnakų milteliais ir druska. Sudėkite bulvytes į gruzdintuvės krepšį vienu sluoksniu. Kepkite 190 °C laipsnių temperatūroje 15 minučių, įpusėjus kepimui krepšį pakratykite, kad iškeptų tolygiai. Šios bulvytės yra puikus garnyras arba užkandis, kurį galite patiekti su pikantišku padažu.
Traškūs vištienos sparneliai
Jums reikės:
- 500 gr. vištienos sparnelių
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelio česnako miltelių
- 1 šaukštelio maltų saldžiųjų paprikų
- Druskos (pagal skonį)
- Pipirų (pagal skonį)
Vištienos sparnelius sumaišykite su alyvuogių aliejumi, česnakų milteliais, maltomis saldžiosiomis paprikomis, druska ir pipirais. Sudėkite sparnelius į gruzdintuvės krepšį vienu sluoksniu. Kepkite 200 °C laipsnių temperatūroje 20 minučių, įpusėjus kepimui apverskite, taip sparneliai iškeps tolygiai ir bus traškūs. Patiekite su mėgstamu padažu.
Sultinga kepta lašiša
Jums reikės:
- 2 lašišos pjausnių su oda
- 1 valgomojo šaukšto alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelio citrinos sulčių
- 1/2 šaukštelio česnako miltelių
- 1/2 šaukštelio krapų
- Druskos (pagal skonį)
- Pipirų (pagal skonį)
Lašišos pjausnius įtrinkite alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, česnako milteliais, krapais, druska ir pipirais. Sudėkite juos į gruzdintuvės krepšelį oda į apačią. Kepkite 190 °C laipsnių temperatūroje 10–12 min. Patiekite kartu su garų puode virtomis daržovėmis arba šviežiomis salotomis.
Mocarelos lazdelės
Jums reikės:
- 8 mocarelos lazdelių
- 1/2 puodelio džiūvėsėlių
- 1/4 puodelio tarkuoto parmezano sūrio
- 1 šaukštelio itališkų prieskonių
- 2 plaktų kiaušinių
- 1/4 puodelio miltų
Viename dubenyje sumaišykite džiūvėsėlius, parmezaną ir itališkus prieskonius. Į atskirus dubenėlius sudėkite kiaušinių plakinį ir miltus. Kiekvieną mocarelos lazdelę pamerkite į miltus, tada į kiaušinį, o galiausiai apvoliokite džiūvėsėlių mišinyje. Įdėkite į šaldiklį 30 minučių, tam kad sūris sustingtų ir kepant neišsilydytų. Kepkite 200 °C laipsnių temperatūroje 5–6 minutes, apversdami įpusėjus kepimui, kol apskrus. Šios skanios ir traškios mocarelos lazdelės – puikus užkandis, kurį galima skanauti su padažu ir be jo.
Bananų traškučiai
Jums reikės:
- 2 prinokusių bananų, plonai supjaustytų griežinėliais
- 1 valgomojo šaukšto kokosų aliejaus
- 1/2 šaukštelio cinamono
Bananų griežinėlius sumaišykite su kokosų aliejumi ir cinamonu. Sudėkite griežinėlius į gruzdintuvės krepšelį vienu sluoksniu. Kepkite 175 °C laipsnių temperatūroje 8–10 minučių, įpusėjus kepimui apverskite, kepkite kol bananų griežinėliai taps traškūs. Šie traškučiai yra puikus sveikas užkandis, tinkantis visai šeimai.
Profesionalūs patarimai, kaip sėkmingai naudotis karšto oro gruzdintuve
- Neperkraukite krepšio: kepkite mažomis porcijomis, kad maistas iškeptų tolygiai;
- Pakratykite krepšį: įpusėjus kepimui, pakratykite gruzdintuvės krepšį, tai užtikrins tolygų karšto oro paskirstymą;
- Naudokite purkštuvą aliejui: purkštuvo pagalba labai lengvai galėsite paskirstyti aliejų ant maisto, dėl to galėsite lengvai reguliuoti aliejaus sunaudojimą;
- Eksperimentuokite: eksperimentuokite, atraskite naujus skonius bei sukurkite savo firminius patiekalus, kurie nustebins jus ir jūsų artimuosius.
Karšto oro gruzdintuvės nėra tik trumpalaikė mada – jos iš esmės keičia mūsų požiūrį į maisto gaminimą. Nesvarbu, ar norite greitai užkąsti, ar paruošti maistingą vakarienę, ar eksperimentuoti su naujais skoniais, karšto oro gruzdintuvės pagalba tai padaryti paprasta ir patogu. Išbandę pateiktus receptus, per kelias minutes galite pagaminti gardžius patiekalus, taupydami laiką ir mėgaudamiesi maisto ruošimo paprastumu.
Pradėkite eksperimentuoti su karšto oro gruzdintuve jau šiandien ir sužinokite, kaip ji gali paversti jūsų maisto gaminimo rutiną sveikesne ir patogesne. Užsukite į elektroninę parduotuvę Senukai.lt ir išsirinkite karšto oro gruzdintuvę, kuri pakeis jūsų maisto gaminimo įpročius.