• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 9 gegužės
Sūduvos Gidas
Belodenta
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Kepsnių ekspertas atkreipia dėmesį į mėsainio kepimo eigą: dažnas ją supainioja

2023-08-26
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Mėsainio kepimas

Mėsainio kepimas / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Kulinarijos ekspertai pastebi, kad lietuviai ieško naujų skonių ir šią vasarą ėmėsi naujų kepimo tendencijų – nuo veganiškų iki desertinių mėsainių. Tačiau populiariausių griliaus kepinių olimpe – tradicinis mėsainis. Kepsnių ekspertas ragina neatsisveikinti su grilio sezonu ir kviečia pasinaudoti patarimais, kaip išsikepti tobulą mėsainį.

Nauji vėjai ant kepsninių

Kulinarijos projekto „Wild Chef Kitchen“ vadovas ir kepsnių entuziastas Jonas Cimerman šį sezoną pastebėjo nemažai į Lietuvą atkeliaujančių naujovių.

„Lietuvoje ir užsienyje tendencijos tikrai keičiasi. Tiek Lietuvoje, tiek keliaujant ir tyrinėjant maisto kultūrą Europoje, JAV ar Azijoje pastebiu nemažai mėsainių variacijų – kepama ne tik tradicinė mėsa, bet ir veganiški ar vegetariški priedai, žuvis. Jei vis tik renkamės mėsą, svarbu ir jos kilmė – kaip gyvūnai buvo užauginti, ar mėsa ekologiška ar ne. Labiausiai populiarūs yra standartiniai jautienos paplotėliai su brandintos jautienos paplotėliais, kiti renkasi pasaulinio masto delikatesą – Wagyu, dar vadinama Japoniška Kobe, jautieną ar plėšytą kiaulieną. Taip pat populiari yra jaučio krūtininės (angl. brisket) bei šonkauliukų mėsa. Kiti renkasi jūros gėrybių ir mėsos miksą (angl. Surf & Turf)“, – vardijo Jonas Cimerman.

Mėsainiui – kepimo planas

Kiekvienam, ketinančiam gaminti mėsainį, Jonas Cimerman primena tinkamai pasiruošti kepsninę, tai yra, pasirinkti ir teisingas groteles.

„Patarčiau rinktis ketaus groteles – jos dažniausiai naudojamos kepant kepsnius. Dėl storo metalo grotelių paviršius išlieka karštas ant jo uždėjus kepsnį bei išdegina ir gražias kepimo žymes. Patogu ir tai, kad prie šių karštų grotelių mėsa nelimpa. Svarbios ir kokybiškos anglys – kokybiška anglis leidžia kepsninę įkaitinti ir iki 200 laipsnių temperatūros“, – vertino Jonas Cimerman.

Kalbėdamas apie kepimo eigą, kepsnių entuziastas patarė pirmiausia kepti norimą pagrindinį ingredientą.

„Kepimo eiga labai svarbi norint iškepti tobulą mėsainį, o dažnas ją supainioja. Suformuokite vienodus mėsos rutulius po maždaug 150 g. Viduryje paplotėlio padarykite mažą negilią duobutę ir dėkite ant įkaitusios kepimo plokštumos bei prispauskite. Kiekvieną pusę kepkite apie 2-3 minutes. Apvertę ant apskrudusios pusės dėkite sūrį, kad išsilydytų. Bandeles pašildykite ant grotelių, kad šios gerai laikytų sultingus ingredientus ir neprarastų formos. Patį mėsainį formuokite taip – ant bandelės dėkite salotą, svogūnus, padažą, mėsos paplotėlį, agurkus ar pomidorus bei padažą. Padažą reikia tepti ant viršutinės bandelės – vadinamosios kepurėlės“, – sakė Jonas Cimerman.

Desertinės gudrybės ir ryžiai

Ekspertas kaip naujieną išskiria desertinius mėsainius.

„Naudojamos saldžios bandelės arba paplotėliai formuojami net iš ryžių, o į vidų dedame braškes, papają, mango, kivį ar ananasą, pagardiname sezamų sėklomis ir mėtos lapeliu. Pats mėsainis yra nuostabus tuo, kad galima labai daug dėmesio skirti improvizacijai ir atrasti naujų skonių bei galimybių“, – sakė Jonas Cimerman.

Anot jo, bandelių mėsainiams pasirinkimas parduotuvėse yra tikrai įvairus ir didelis, o labiausiai tinka tam skirtos sviestinės brijošė (pranc. brioche) bandelės.

„Svarbu ruošiant bandelę jos neperkepti – kad ji būtų traški išorėje, o viduje minkšta, kad išlaikytų maltinukus, sugertų padažą ir mėsos sultis. Dar labai svarbu, kad bandelės nebūtų „pūstos“, „orinės“, tada jos pradės težti net nebaigus valgyti“, – patarė kepsnių entuziastas.

Atsižvelgiama į gyventojų skonius

Ievą Žilinskienė, „Fazer Lietuva“  produktų vystymo specialistė, sako, kad atsižvelgiant į gyventojų skonius ir pageidavimus, svarbu kurti naujus, šiuolaikinius lūkesčius ir mitybos įpročius atitinkančius gaminius.

„Ne išimtis ir mėsainiai. Žinome, koks tai populiarus kepinys – vien mėsainių bandelių mūsų kepykla per metus parduoda daugiau nei šimtą tonų, o pardavimai ypač išauga gegužės–rugpjūčio mėnesiais. Mėgstamiausios yra mūsų sviestinės brijošė mėsainių bandelės, nuo jų nedaug atsilieka ir mūsų poliarinės duonelės. Tačiau kiekvienais metais ieškome, kuo nustebinti savo vartotojus – nuo beigelių iki įprastų bandelių. Ieškome naujų, tvarių sprendimų, pavyzdžiui, ketiname vartotojams pasiūlyti veganišką bandelę, kuri savo skoniu nenusileistų mūsų brijošė bandelėms“, – sakė I. Žilinskienė.

„Poliarinio“ (angl. Polar Bread Burger) mėsainio receptas

J. Cimerman mėgstamiausias receptas, kurį šefas rekomenduoja išbandyti dar šį sezoną.

Vienam mėsainiui pagaminti reikės:

·          4 vnt. brandintos jautienos paplotėlių (~150 g)

·          6 vnt.  Paplotėlių poliarinės „Fazer“ duonelės

·          2 a. š. druskos

·          2 a. š. pipirų

·          2 v. š. mėgstamo BBQ padažo

·          2 v. š. garstyčių

·          10 v. š. aliejaus

·          2 vnt. Čili pipirų

·          600 gramų čederio sūrio

·          200 ml 30 proc. grietinėlės

Gaminimas

Įkaitiname keptuvę, įpilame aliejaus ir dedame kepti jautienos paplotėlius. Pakepame iš abiejų pusių po 2-3 minutes. Iškeptus paplotėlius atidedame į kitą indą, ir trumpai keptuvėje iš abiejų pusių pašildome „Fazer“ poliarinę duonelę.

Paimame indą su dangčiu ir pilame grietinėlę. Palaukiame, kol grietinėlė įkais ir tada sudedame supjaustytą gabaliukais čederio sūrį. Sūris turi ištirpti grietinėlėje, todėl reikia dažnai maišyti, kad nepridegtų ir nebūtų sūrio gumuliukų.

Formuojame mėsainį: dedame paruoštą poliarinę duonelę, pilame sūrį, dedame kitą duonelę ant viršaus, kad susidarytų tvirtas pagrindas aukštam burgeriui. Ant duonelės pilame BBQ padažą ir dedame mėsos paplotėlį, garstyčias, dedame duonelė ir vėl dedame mėsos paplotėlį užpildami sūrio. ir taip pakartojame 4 kartus. Ant mėsainio viršaus pilame ištirpusį čederio sūrį ir uždedame paskudintą čilį pipirą. Perveriame mediniu pagaliuku, kad mėsainis tvirtai stovėtų.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Fotografijų paroda „Bundantis gamtos grožis mūsų akimis“ – jautrus žvilgsnis į pavasarį ir pasaulį
Vilkaviškio rajone iš namų išėjo ir dingo jauna moteris

Kultūra

Fotografijų paroda „Bundantis gamtos grožis mūsų akimis“ – jautrus žvilgsnis į pavasarį ir pasaulį
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Pagerbtos dvi Sūduvos etninės kultūros puoselėtojos iš Kalvarijos savivaldybės
Marijampolėje paminėta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena

Sportas

„Sūduva“ žengė į kitą FPRO LFF taurės turnyro etapą
Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena – kviečiame dalyvauti sportinėse varžybose
Pasveikinti Kazlų Rūdą garsinantys sportininkai
Kazlų Rūdos atvirose 4×4 tinklinio pirmenybėse paaiškėjo trys iš keturių finalininkų

Politika

Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Žemės ūkio skyrius
Plokščiuose vyko seniūnų susirinkimas
R. Juknevičienė: „Antrojo pasaulinio karo pabaiga nereiškė laisvės visiems europiečiams“

Įdomu

Kodėl lietuviai nusivilia darbo paieška? Atsakymų nesulaukia daugiau nei pusė ieškančiųjų, atskleidžia apklausa
Prostatos sveikata po 40-ies
Investicija, kuri atsiperka: kokybiškos odos priežiūros nauda po metų
Trapecinė skarda ne tik ūkininkams: miestietiškas stogas, kuris nustebins kaimynus

Verslas

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
UAB „Justicija“ ieško vyr. buhalterio (-ės) Marijampolėje
Pilviškiuose planuojama atidaryti vieną moderniausių didmaišių gamybos linijų Europoje
V. Janulevičius. Solidarumas pagal adresą: kaip mokesčių reformos skaldo Lietuvą

Mokslas ir studijos

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
Spaudos atgavimo diena paminėta kūrybiškai ir prasmingai
Marijampolė – tarp švietimo lyderių Lietuvoje
Smalsūs Marijampolės Petro Armino progimnazijos penktokai apsilankė pas merą

Turizmas

Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Marijampolė – tarp geriausiai turistų vertinamų regioninių savivaldybių
Marijampolė tapo kaimo turizmo sezono atidarymo centru
Top 5 slidinėjimo kurortai
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus