Patogumas, praktiškumas ir grožis – trys kriterijai, į kuriuos atkreipiame dėmesį, rinkdamiesi indus namams. Tikriausiai sutiksite, kad indus įprastai skirstome į tuos, kuriuos naudojame kasdien, ir tuos, kuriuos serviruojame svečiams.
Kuo pasižymi iš skirtingų medžiagų pagaminti indai?
Molis, įvairi keramika, krištolas, borosilikatinis stiklas, stiklas ir kt. – medžiagos, iš kurių yra gaminami indai mūsų namams. Ar kada nors susimąstėte, kuo pasižymi mūsų naudojami ir iš skirtingų medžiagų pagaminti indai?
Moliniai indai yra atsparūs temperatūros pokyčiams ir, palyginus, pigūs. Molinius indus žmonės mėgsta, nes jie originalūs ir pasižymintys įvairove. Moliniai indai gali būti glazūruoti arba neglazūruoti. Vertėtų rinktis glazūruotus molinius indus, nes jie tvirtesni, nesugeria skysčių ir nesuteikia maistui nemalonaus prieskonio. Jeigu vis dėlto jūsų širdis labiau linksta prie neglazūruoto molinio indo, derėtų prisiminti, kad jį reikėtų naudoti tik vienam produktui laikyti, t. y. jeigu į molinį ąsotį pilate girą, tai jokio kito skysčio į jį nepilkite.
Keraminiai indai – tai indai, žiedžiami, lipdomi rankomis, liejami arba presuojami gipso formose. Galutinis šių indų gamybos etapas – jų degimas. Keraminiai indai yra itin patvarūs, subtilūs ir kokybiški. Patys brangiausi indai yra gaminami iš porceliano – aukščiausios rūšies glazūruotos neporėtos keramikos, gaminamos iš kaolino, lauko špato, kvarco ir plastinio molio. Porceliano indai yra subtilūs, elegantiški, labai gražūs ir atsparūs karščiui. Iš porceliano gaminamos, pavyzdžiui, itin kokybiškos lėkštės, kurios dažnai perduodamos iš kartos į kartą. Iš fajanso pagaminti indai savo išvaizda yra panašūs į porcelianinius indus, tačiau nėra atsparūs karščiui. Iš fajanso pagaminti indai dažniausiai būna labai spalvingi ir puikiai išlaikantys ryškias spalvas. Į fajansą panaši ir kita keramikos rūšis, vadinama majolika. Iš majolikos pagaminti indai yra kokybiški, atsparūs trinčiai bei karščiui. Iš akmens masės keramikos pagaminti indai yra vieni patvariausių. Šie indai atsparūs aukštai temperatūrai, t. y., jie yra tinkami naudoti orkaitėse ir mikrobangų krosnelėse, jie nesugeria skysčių ir ilgai išlaiko maistą karštą.
Krištolas nuo seno buvo siejamas su prabanga. Iš krištolo pagaminti indai yra labai kokybiški, jie ilgai nepraranda savo išskirtinio blizgesio. Jais serviruojamas stalas visada atrodys elegantiškai ir prabangiai.
Borokatinio stiklo indai pasižymi itin aukštu terminiu ir cheminiu atsparumu. Iš šios medžiagos pagaminti indai elegantiški bei sunkiai įkaistantys, todėl iš šio stiklo dažnai yra gaminami dvigubo stiklo puodeliai bei taurelės.
Indus, pagamintus iš stiklo, galima skirstyti į negrūdinto, grūdinto ir pilnai grūdinto stiklo indus. Šie indai išvaizda praktiškai nieko nesiskiria, bet skiriasi jų patvarumas ir ilgaamžiškumas. Pilnai grūdinto stiklo indai yra itin patvarūs, o paprasto stiklo indai gana trapūs.
Indai, tinkamiausi kasdieniam naudojimui ir sutinkant svečius
Kasdieniniam naudojimui patartina rinktis praktiškus, indaplovėje galimus plauti indus. Kasdieniniam naudojimui skirti indai turėtų neturėti įmantrių papuošimų, auksinių ar kitokių detalių, nes nuolatinis plovimas indaplovėje pakenktų jų pirminei išvaizdai. O štai šventiniam stalui puikiai tinka indai, pagaminti iš porceliano ir krištolo. Tokie indai papuoš jūsų šventinį stalą, suteiks prabangos ir rafinuotumo prieskonį.