• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 26 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Maisto ekspertė pasakė, į ką atkreipti dėmesį renkantis mėsą

2020-05-19
Įdomu
Laikas: 5 min skaitymo
A A
mėsos kepsnys

Turbūt kiekvienas nors kartą girdėjome pamokymus, kad verčiau rinktis baltą nei raudoną mėsą. Raudona, esą, kur kas riebesnė, todėl dažnas jos valgymas gali privesti prie įvairių ligų ir prastos savijautos, o balta mėsa laikoma liesesnė ir maistingesnė, todėl daugelis net nesusimąstydami valgo ją kasdien. Tačiau kiek naudingų medžiagų gausime suvalgę mėsos patiekalą, priklauso ne vien nuo mėsos rūšies. „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė atskleidžia, kuri – balta ar raudona – mėsa naudingesnė ir pataria, kaip patikrinti jos kokybę bei tinkamai ją paruošti.   

Daugelis paminėjus baltą mėsą pirmiausia pagalvotų apie vištieną, tačiau jos asortimentas kur kas platesnis. Šiai kategorijai priklauso ir žąsiena, antiena, kalakutiena bei žuvis. Tuo tarpu raudonai mėsai priskiriama jautiena, kiauliena, aviena ir kita raudono pigmento turinti gyvulių mėsa.

Abiejų rūšių mėsoje yra daug mineralų, tokių kaip cinkas ir geležis, kurie padeda organizmui kovoti su bakterijomis ir virusais. Taip pat joje yra vitamino B12, kuris reikalingas mūsų kraujo ir nervų ląstelėms, gyvybiškai svarbus smegenų veiklai bei geram imuniteto palaikymui. Šio vitamino trūkumas gali sukelti bendrą organizmo išsekimą ar netgi mažakraujystę.

Pasak Indrės Baltrušaitienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, net 75 proc. šviežios mėsos asortimento sudaro lietuviška produkcija. Populiariausiame prekių trejetuke šioje kategorijoje yra kiaulienos produktai – smulkinta mėsa, šoninė ir sprandinė. Tačiau vis labiau auga ir vištienos pardavimai.

„Mūsų šviežios mėsos skyriuje pirkėjai ras platų tiek baltos, tiek raudonos mėsos pasirinkimą. Įpusėjus pavasariui, kai orai pradeda gerėti, pastebime, jog daugiausiai dėmesio susilaukia kiaulienos sprandinė. Tai gali lemti prasidėjęs grilio sezonas, kuriam puikiai tinka šios mėsos patiekalai. O jeigu įvertintume visų metų pardavimus, matome besitęsiantį baltosios mėsos populiarumą. Labiausiai perkama šios rūšies mėsa yra vištiena, na, o prieš įvairias šventes išauga antienos pardavimai“,– sako I. Baltrušaitienė.

Šviežumas – svarbiausia bet kurios mėsos savybė 

Renkantis tiek baltą, tiek raudoną mėsą, labai svarbu jos šviežumas, todėl maisto ekspertė V. Juodkazienė pirmiausia rekomenduoja gerai įvertinti jos išvaizdą. Prieš perkant šviežią sveriamą mėsą iš ledo vitrinos, reikia apžiūrėti, ar nėra matomų kraujosruvų, kraujo likučių. Tą patį reikėtų padaryti ir prieš gaminant mėsos patiekalus, kadangi šviežia mėsa greitai genda.

„Šviežios baltos mėsos paviršius turi būti sausas, šviesiai gelsvos spalvos su rausvu atspalviu. Vištų ir kalakutų mėsos raumenų pjūvis vos drėgnas, šviesiai rausvos spalvos, o žąsų ir ančių – raudonos. Jei mėsa nešviežia, po paspaudimo ji neišsilygins, o pjūvio paviršius bus drėgnas, lipnus ir patamsėjęs. Raudona mėsa taip pat turėtų būti be gleivių, nepakitusios spalvos. Pradėjusios gesti mėsos pjūvio paviršius bus labai lipnus, mėsa suminkštėjusi, įdubimai paspaudus neišsilygins“, – sako V. Juodkazienė.

Kilus bent menkiausiai abejonei dėl mėsos kokybės, jos nepirkite, o jei įsigijote šviežią produkciją ir po kiek laiko pastebėjote maisto ekspertės įvardintus požymius – jos nenaudokite. Kitu atveju ne tik negausite maistinės naudos iš šių produktų, bet ir rizikuosite apsinuodyti. 

Balta mėsa ne visada liesesnė

Nors balta mėsa sulaukia daugiau pagyrų nei raudona dėl to, kad jos baltymai yra lengviau pasisavinami ir ji yra liesesnė, taip yra ne visada. Pasak V. Juodkazienės, mėsos riebumas priklauso ne vien nuo jos rūšies, bet ir nuo pasirinktos dalies.

„Negalime vienareikšmiškai tvirtinti, kad balta mėsa liesesnė už raudoną, nes gyvulio kūno dalys yra skirtingo riebumo. Pavyzdžiui, vištienos sparneliai yra kur kas riebesni nei kiaulienos išpjova. O ką jau kalbėti, jei gaminant pridedame papildomų riebalų ar cukraus, tuomet balta mėsa savo riebumu gali net pralenkti raudoną mėsą“, – sako V. Juodkazienė.

Siekiant, kad mėsa papildytų organizmą sočiaisiais riebalais, mineralais, vitaminais ir kitomis naudingomis medžiagomis, maisto ekspertė rekomenduoja rinktis tą mėsos dalį, kuri yra mažiau riebi, pavyzdžiui, vištienos, kalakutienos krūtinėlę, kiaulienos, jautienos išpjovą ar nugarinę. 

Venkite riebalų ir aukštos temperatūros 

Nors kiekvieną mėsą reikia ruošti skirtingai, svarbiausia, pasak V. Juodkazienės, nenaudoti per daug riebalų ir prieskonių. Taip mėsa išliks ne tik maistingesnė, bet ir išlaikys ryškesnį skonį.

„Daugiausiai maistinių savybių išlaiko troškinta arba garuose paruošta mėsa. Žinoma, toks maistas patinka ne visiems, todėl, jei vis dėlto norite kepti mėsą keptuvėje, rekomenduoju naudoti mažiau riebalų ir pasirinkti žemesnę temperatūrą. O jeigu mėsą kepsite ant grotelių, svarbu, kad nedėtumėte jos ant atviros liepsnos ir neperkeptumėte“, – sako V. Juodkazienė.

Nors vieni mėsos ruošimo būdai padeda išlaikyti daugiau maistinių savybių, o kiti mažiau, svarbiausia, kad prieš apdorodami nepamirštumėte patikrinti, ar mėsa vis dar gera naudoti, švariai ją nuplautumėte ir tinkamai užmarinuotumėte. 

„Iki“ maisto ekspertė dalijasi skanių ir maistingų mėsos patiekalų receptais, kuriuos lengvai galėsite pasigaminti namuose.

 

Šviežių daržovių ir vištienos troškinys 

Jums reikės (4 asm.): 

  • 8 vištienos šlaunelių
  • 500 g bulvių
  • 200 g šviežių žaliųjų pupų
  • 200 g šviežių kukurūzų
  • 200 g vyšninių pomidorų
  • 200 g kreminio sūrio
  • 400 ml vištienos sultinio
  • 50 g svogūnų laiškų ir krapų
  • Druskos, pipirų 

Paruošimas:

Vištieną įtrinkite druska ir pipirais, įdėkite į puodą ir užpilkite sultiniu. Palaukite, kol užvirs ir troškinkite apie 30 minučių. Tuo metu kitame puode išvirkite bulves, kai jos išvirs, sudėkite į puodą, kuriame troškinote vištieną. Pomidorus perpjaukite per pusę, kukurūzus susmulkinkite, dėkite į troškinį ir virkite dar 5 minutes. Taip pat čia sudėkite pupas, kreminį sūrelį ir susmulkintus žalumynus. Viską gerai išmaišykite.

 

Jautienos salotos su apelsinais

Jums reikės (4 asm.):

  • 200 g jautienos išpjovos
  • 200 g salotų lapų
  • 2 apelsinų
  • 80 g ananasų
  • 100 g šparaginių pupelių
  • 200 ml vandens
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 3 v. š. citrinų rūgšties
  • 10 g mėtų
  • Druskos, pipirų

Paruošimas:

Apelsinus nulupkite, nepalikite net odelių (turi likti tik apelsino minkštimas) ir juos supjaustykite. Taip pat nedideliais gabalėliais supjaustykite ananasą. Į puodą įpilkite vandens, užvirkite ir įstatykite indą su skylutėmis, skirtą virti garuose. Į jį sudėkite jautieną, pupeles, uždenkite ir garinkite 20 minučių. Salotų lapus sumaišykite su citrinos rūgštimi ir alyvuogių aliejumi, sudėkite apelsinų ir ananasų gabaliukus. Supjaustykite garintą jautieną stambiais gabalėliais ir kartu su pupelėmis sudėkite į salotas. Pagardinkite druska, pipirais, mėtomis ir gerai išmaišykite.

DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Mantinga“ plečiasi ir kviečia į komandą operatorius bei kitus gamybos darbuotojus
Marijampolėje specialiosios tarnybos skubėjo į teismo rūmus – gautas pranešimas apie sprogmenis
MRU Sūduvos akademijoje – mokymai, kaip elgtis užpuolimo atveju
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Patašinės seniūnija

Kultūra

Šakių rajono savivaldybėje lankėsi viešnios iš Slovėnijos
Ansamblis „Lietuva“ kviečia prisiminti legendines dainas koncerte „Dainuojanti laisvė“
Marijampolėje sužibo penktoji šviečianti moliūgų alėja
Savaitgalio renginiai Sūduvoje

Sportas

NKL: „Vytis-VDU“ ir „Perlas“ pasiekė pergales, „Sūduva-Mantinga“ dramatiškai suklupo Garliavoje
„Sūduva“ įveikė „Dainavą“
Su Vilkaviškio ekipa atsisveikinęs Ramanauskas papildė „Nevėžį“
Vilkaviškio miesto lengvosios atletikos sporto klubo bėgikai varžėsi Kelmėje

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Patašinės seniūnija
Marijampolėje viešės Socialinės apsaugos ir darbo ministrė
Marijampolės atstovai dalyvavo renginyje apie korupcijai atsparios aplinkos kūrimą
Aptartos Šakių socialinių paslaugų centro veiklos ir jų tobulinimo galimybės

Įdomu

Zanavykas – vienas pirmųjų karo lakūnų Lietuvos aviacijos istorijoje
Išankstinis planavimas – visapusiška nauda: ką apie emocijas laukiant kelionės sako mokslas?
Atskleidė, kuriuose vairavimo egzamino klausimuose daroma daugiausiai klaidų
Tarpukaryje Šiluvoje tikintieji eidavo aplink koplyčią keliais

Verslas

Kviečiama siūlyti kandidatus „Gintarinė Bitė 2025“ apdovanojimams
V. Janulevičius. Gynybos pramonė – pagaliau strateginiame lygmenyje
Kokybė, patikimumas, rezultatai: kaip pasirinkti patikimą kalbinių paslaugų teikėją
Inovacijos po kojomis: kodėl šildanti grindinė platforma yra pramonės ir biuro patalpų sprendimas?

Mokslas ir studijos

Smalsūs Marijonų gimnazijos šeštokai svečiavosi pas merą
Startavo 21-osios „Lietuvos mokyklų žaidynės“
Surengtas Vilkaviškio rajono švietimo įstaigų vadovų susirinkimas
Marijampolėje pagerbtas gabus jaunimas: įteiktos vardinės stipendijos siekiantiems žinių

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus