• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Antradienis, 12 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Meksikietiški takai su žuvimi – pigus patiekalas, dėl kurio einama iš proto: kaip jį paruošti keptuvėje, orkaitėje ar grilyje iš populiariosios tilapijos

2024-06-09
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Takai su žuvimi

Takai su žuvimi / asociatyvi Freepik nuotr.

Tilapija ant lietuvių stalo jau kone tokia pat dažna, kaip ir lietuvių turistai jos gimtinėje – Egipte.

Iš Nilo vandenų kilusi ir po įvairius žemynus išplitusi žuvis vertinama dėl švelnaus savo skonio, geros kainos bei lengvo paruošimo, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Be to, jį mėgstama ir tų, kurie sako nesantys dideli žuvies gerbėjai – tilapija beveik neturi intensyvaus žuviško kvapo, todėl patinka net vaikams. Juo labiau, jeigu ją patieksite kiek įdomiau – pavyzdžiui, greitai pagaminamuose Meksikos įkvėptuose takuose.

„Oficiali statistika rodo, kad lietuviai vis dar valgo per mažai žuvies, tačiau kasmet yra ir kuo pasidžiaugti – žuvies nuperkama vis daugiau. Be to, mūsų patirtis rodo, kad plečiant šviežios žuvies asortimentą bei užtikrinant geras kainas, auga ir pirkėjų noras išbandyti naujas įvairias rūšis. Silkė, karpis, skumbrė visais laikais populiaru, tačiau jau ir lašiša, upėtakis dažnam tapę įprasto meniu dalimi. Juo labiau tai pasistebi vasarą, kai žuvis keliauja ir ant grilių“, – sako G. Kitovė.

Matant tokį įvairesnių šviežios žuvies rūšių poreikį, „Iki“ kas mėnesį be įprasto pasirinkimo pristato ir „Mėnesio laimikį“. Tai būna žuvis ar jūros gėrybės, kurių paprastai reguliariame asortimente nebūna arba jos siūlomos ypač gera kaina. Birželio mėnesį šis titulas atiteko nilinei tilapijai, kurios filė su „Iki“ kortele visą mėnesį kainuoja 7,99 Eur/kg. Ją pirkėjai ras šviežios žuvies ledo vitrinose.

Įdomūs faktai apie tilapijas

Tilapija pasižymi švelniu, subtiliu ir nepretenzingu skoniu, kuris puikiai dera su įvairiais prieskoniais, padažais ir priedais. Todėl iš jos greitai ir paprastai galima paruošti skanių patiekalų tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms, pasakoja „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas ir dalijasi mažiau žinomais faktais apie šią žuvį.

Tinka sveikai ir subalansuotai mitybai. Žuvis – sveikas ir lengvai virškinamas produktas, todėl vertėtų įsiklausyti į specialistų rekomendacijas jos valgyti bent dukart savaitėje. Pasak G. Bačkovo, tilapija taip pat tinka sveikatai palankiai ir pilnavertei mitybai. Jos mėsoje gausu aukštos kokybės baltymų ir mažai kalorijų. Tilapijoje nedaug riebalų ir ji yra geras vitamino B3 ir B12, seleno šaltinis.

Valgoma jau tūkstantmečius. Dar senovės egiptiečiai tilapijas augino dideliuose aptvertuose tvenkiniuose, panašiai kaip mes šiandien, todėl jos vadinamos vienomis pirmųjų auginamų žuvų. Be to, Senovės Egipte jas vertino dėl tariamų vaisingumo galių. Egiptiečiai šioms žuvims netgi sukūrė savo hieroglifą, rasta daugybė amuletų ir talismanų su tilapijų atvaizdais, jos nupieštos net ant faraonų kapų sienų. Be to, plačiai paplitusi nuomonė, kad būtent tilapija galėjo būti žuvis, kuri Biblijoje vaizduojama kaip ta, kurią Jėzus per savo pamokslą padaugino miniai žmonių. Tilapijų privalumus netruko pastebėti ir likęs pasaulis. Ilgainiui jos pradėtos auginti įvairiose šalyse ir tapo viena populiariausių valgomų žuvų pasaulyje.

Vadinama „vandenų vištiena“. Šios žuvys lengvai prisitaiko prie aplinkos sąlygų, jų auginimas nereikalauja daug priežiūros, jas šerti nėra brangu, o jų skonis yra neutralus, tad dera su pačiais įvairiausiais priedais. Lygiai kaip ir vištienos, tad ji gavusi būtent tokią pravardę.

Jų oda netgi naudojama medicinoje. Brazilijos gydytojai pirmieji panaudojo tilapijų odą, kad padėtų gydyti antrojo ir trečiojo laipsnio nudegimus patyrusius žmones. Pradėjus eksperimentuoti su sterilizuota žvynuota baltosios žuvies oda, pasirodė, kad ji padeda malšinti skausmą ir, atrodo, skatina greitesnį gijimą. Tilapijų oda taip pat buvo pasitelkta padedant per Kalifornijos gaisrus apdegusiems lokiams.

Greiti ir nebrangūs tilapijos takai – neatsispirs nei vaikai, nei suaugusieji

„Tilapija mėgstama dar ir todėl, kad ją labai lengva ir greita paruošti. Liesa mėsa greitai iškepa, todėl ilgai vargti kepant ant grotelių nereikės. Nenorintys grilinti, ją gali kepti keptuvėje ar orkaitėje, ruošti garuose. Norint ją pateikti įdomiau, verta labai paprastai paruošti pasaulyje, ypač JAV ir Meksikoje, mėgstamus žuvies takus. Tereikės tilapiją prieš tai paskaninti prieskoniais, ir, regis, tokiai įprastai žuviai suteiksite visai naują amplua. Vakarienė bus greita, skani, kupina ryškaus skonio ir nebrangi“, – sako „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 45 min.

Reikės: 1 kg tilapijų filė, 1 šaukštelio kumino, 1/2 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių, 1 šaukštelio maltos rūkytos paprikos, ½ šaukštelio česnako miltelių, žiupsnelio druskos. Takams: 8 kukurūzų tortilijų, šviežių ridikėlių, šviežio kopūsto, grietinės, žaliosios citrinos sulčių, šviežios kalendros arba petražolių, prinokusio avokado, 1 aitriosios paprikos.

Gaminame:

Žuvies filė gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Dubenėlyje sumaišykite kuminą, aitriosios ir rūkytos paprikos miltelius, pagardinkite česnako milteliais ir druska. Mišiniu iš abiejų pusių tolygiai įtrinkite tilapiją.
Kepant keptuvėje: į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus, sudėkite žuvį ir kepkite vieną kartą apversdami, apie 4 minutes iš vienos pusės.

Kepant orkaitėje: žuvį lengvai apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10-12 min. Jei norite, kad ji labiau apskrustų, pabaigoje 3-5 min. įjunkite grilio režimą.

Kepant grilyje: tilapiją iš abiejų pusių patepkite aliejumi ir dėkite ant švarių, aliejumi pateptų bei įkaitintų grotelių. Kepkite, kol ji įgaus auksinę spalvą ir šiek tiek apskrus (3-4 min.), tuomet atsargiai apverskite mentele ir dar pakepkite 3-4 minutes.

Bet kuriuo būdu iškeptą žuvį palikite 5 min. pailsėti, tada susmulkinkite gabalėliais šakute.
Ridikėlius, aitriąją papriką supjaustykite riekelėmis, kopūstą sutarkuokite ir pagardinkite druska bei šiek tiek citrinos sulčių. Susmulkinkite žalumynus, o avokadą supjaustykite riekelėmis arba kubeliais.
Kol žuvis kepa, greitai pašildykite tortilijas sausoje keptuvėje, orkaitėje ar ant grilio.
Konstruokite takus – į tortilijas dėkite plėšytos tilapijos, daržovių, žalumynų ir apšlakstykite šviežiomis žaliosios citrinos sultimis.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: BiblijaBrazilijaEgiptasGailė UrbonavičiūtėGintaras BačkovasGintarė KitovėJAVJėzusLietuvaMeksikaNilas
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Via Lietuva“: svarbūs pokyčiai A5 kelyje – trečiadienį atidaroma nauja „Via Baltica“ atkarpa, keisis eismo tvarka
Suvalkų miesto šventėje – ir delegacija iš Marijampolės
Marijampolės „Spindulio“ kino teatras kviečia į nemokamą kino vakarą po atviru dangumi su filmu „Mamutų medžioklė“
Netvarka prie konteinerių – ne visada dėl vietos stokos juose

Kultūra

Marijampolės „Spindulio“ kino teatras kviečia į nemokamą kino vakarą po atviru dangumi su filmu „Mamutų medžioklė“
Marijampolė sekmadienį virto tikru jaunimo magnetu
Užgiriuose – šypsenos, dainos ir sugrįžimo džiaugsmas
Vilkaviškyje paminėta prancūzų kultūros diena

Sportas

„Sūduva“ žengė į FPRO LFF taurės turnyro pusfinalį
Atvirų durų diena ir Rugsėjo 1-osios šventė
„Sūduva“ patyrė pralaimėjimą Vilniuje
Mažumoje jau antrą minutę likęs „Kauno Žalgiris“ nusileido Bulgarijos ekipai

Politika

Suvalkų miesto šventėje – ir delegacija iš Marijampolės
Marijampolės savivaldybės delegacija lankėsi garbės partnerių susitikime Šeptyckio savivaldybėje
Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos
Klaipėdos uosto direkcijos vizitas Šakių rajone – pristatyta Gelgaudiškio uosto vizija

Įdomu

Kraują stingdantis mūšis kelyje Liudvinavas-Krosna
Skaitmeninių mokėjimų era: kaip keičiasi vartotojų atsiskaitymo įpročiai?
Kokio būsto ieškote? 5 klausimai, padėsiantys nuspręsti
Neįžengiamos balos Zanavykijoje ir Vincas Kudirka, raitas jodavęs pas ligonius

Verslas

Keramikos verslas: nuo produkto sukūrimo iki pristatymo klientui
Nuo Marijampolės iki Amsterdamo: „Mantinga“ plečiasi į Vakarų Europą
Ką svarbu žinoti prieš pradedant verslą?
Kokias naudas verslui suteikia veiklos nuoma?

Mokslas ir studijos

Mykolo Romerio universitetas kuria ateitį: akademinių erdvių metamorfozė
Pasveikinti sėkmingiausi mokiniai ir jų mokytojai
Vilkaviškio „Aušros“ gimnazija išleido 16-ąją abiturientų laidą
Kalvarijoje surengtas geriausių abiturientų ir jų mokytojų pagerbimas

Turizmas

Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Oro uostai dalijasi esminiais patarimais: padės pasiruošti kelionei ir išvengti streso
Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus