• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 11 gegužės
Sūduvos Gidas
Belodenta
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Netikėti skonių deriniai iš nebrangių produktų: išbandykite 3 netradicines idėjas

2023-08-13
Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Netikėti skonių deriniai gali maloniai nustebinti

Netikėti skonių deriniai gali maloniai nustebinti / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Braškės ir šokoladas, mocarela ir pomidoras, riešutinis sviestas ir džemas – kai kurie maisto deriniai jau yra virtę legendiniais. Dar prieš porą dešimtmečių tikriausiai ne vienas būtų ir įtariai žiūrėjęs į arbūzo, fetos ir mėtų kombinaciją, tačiau dabar šios salotos vasarą karaliauja ir ant lietuvių stalų. Kokie dar deriniai galėtų virsti kultiniais?

Prekybos tinklas „Iki“ dalijasi 3 nebrangiomis idėjomis, kurie taps naujais gastronominiais atradimais.

„Pastarųjų metų pirkėjų elgsenos tendencijas galima apibūdinti trimis žodžiais: pigiau, sveikiau ir įdomiau. Ir jie vienas kitam neprieštarauja: sumaniai apsiperkant, galima ir pasirūpinti subalansuota mityba, ir savo piniginės gerove, ir nustebinti artimuosius gurmaniškais patiekalais“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Viskas prasidėjo, kai paragavo baltojo šokolado su ikrais

Šiuolaikiniu maisto derinimo (angl. „food pairing“) pradininku laikomas britų virtuvės šefas Hestonas Blumenthalis, kuris pasaulį stebina netikėtais skonių deriniais. Jo aistra prasidėjo atsitiktinai – jis netyčia atrado, kad baltasis šokoladas puikiai dera su juodaisiais ikrais.

Norėdamas suprasti šį kulinarinį paradoksą, jis su mokslininku palygino abiejų kardinaliai skirtingų aromatų cheminę sudėtį. Paaiškėjo, kad grynai moksliniu požiūriu, jie yra beveik identiški. Tai paskatino jį ieškoti ir daugiau iš pirmo žvilgsnio nesuderinamų produktų kombinacijų bei atvėrė erdvę eksperimentams.

Nors H. Blumenthalis vadinamas maisto derinimo pionieriumi, kiekviena šalis ir kiekvienas maisto gamintojas juk irgi daro tą patį, tik galbūt to nepagrindžia moksliniais metodais.

Pasižvalgykite, kokiomis netikėtomis, bet išties skaniomis kombinacijomis yra mėgaujamasi pasaulyje. Eksperimentuoti tikrai verta, nes naudojami ingredientai – kasdieniai ir nebrangūs.

1. Kava ir česnakas

Kavą esame įpratę gardinti šlakeliu pieno ar grietinėlės, paskaninti tokiais prieskoniais kaip kardamonas ar cinamonas. O gurmanai tikrai žino, kad skaniausiam puodeliui reikia ir šiek tiek druskos, kuri dar geriau atskleidžia kavos pupelių skonį. Tačiau kava ir česnakas?

Tokios kavos galėtumėte paragauti Turkijoje ar Sakartvele, nors ji siejama ir su Tibeto tradicijomis. Yra ne vienas tokios kavos variantas: vieni česnaką ir kavą verda, kiti – skrudina jo skilteles kartu su pupelėmis. Tačiau ir vieni, ir kiti tikina, kad česnakas kavai suteikia ypatingą skonį.

Norint kavą virti: į nedidelį indą (geriausia – specialiai kavos virimui skirtą) dėkite 2 sutrintas česnako skilteles ir šaukštelį kavos. Gerai sutrinkite ir vos kelias sekundes pakaitinkite. Tuomet užpilkite stikline vandens, įberkite vos vos druskos, galite įdėti rozmarino šakelę ir užkaitinkite. Užvirus, nuimkite nuo ugnies vienai minutei. Pakartokite tai tris kartus. Nukoškite ir patiekite – galite pagardinti puse šaukštelio medaus.

2. Kalafioras ir kakava

Kalafiorai, arba žiediniai kopūstai, dera su gausybe ingredientų: įvairiausiomis daržovėmis, mėsa, žuvimi, jūros gėrybėmis, makaronais. Dažniausiai juos gardiname česnaku, bazilikais, čiobreliais, ciberžole, krapais. Tačiau verta išmėginti ir neįprastą derinį – pakepti juos su kakava. Lengvai riešutinį kalafioro skonį kakavos saldumas dar sustiprins, o paprikos milteliai pažadins visus skonio receptorius.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kalafiorą supjaustykite mažais žiedynais ir sumeskite į kepimo indą su šlakeliu aliejumi. Pabarstykite česnakine druska, kakava ir paprikos milteliais, įberkite maltų juodųjų pipirų. Kad kakava ir paprikos milteliai tolygiai pasiskirstytų ant kalafioro, patogu juos barstyti per arbatos sietelį.

Viską gerai išmaišykite ir pašaukite skardą į orkaitę. Kepkite 30 minučių, kas dešimt minučių vis pamaišydami. Iškepę žiediniai kopūstai turi būti auksinės spalvos, o kraštai šiek tiek apskrudę.

3. Rauginti kopūstai ir ananasas

Šis derinys yra tikra vitaminų bomba. Ir vienas, ir kitas ingredientas jau nuo senų laikų žinomi kaip ypač sveikatai naudingi produktai. Rauginti kopūstai yra natūralus probiotikas, jie gerina virškinimą, yra vitamino C lobynas, stiprina širdies raumenį, normalizuoja cukraus, cholesterolio kiekį kraujyje. Tuo tarpu ananasai talkina gydant uždegimus, virškinimo problemas. Juose gausu vitaminų, mineralų ir maistinių skaidulų.

Atskirai šiais produktais mėgaujasi dažnas lietuvis. Bet pažvelkite į raugintų kopūstų ekspertus – vokiečius. Jie ruošia „Ananas Sauerkraut“ – saldžiarūgštį patiekalą, kuris puikiai derės su mėsa, paukštiena ar bulvėmis.

Didelėje keptuvėje arba puode svieste apkepkite smulkintą svogūną ir kelias česnako skilteles. Tuomet pilkite 200 ml daržovių sultinio, dėkite 400 g raugintų kopūstų, perpus mažiau gabalėliais pjaustyto ananaso. Gerai išmaišykite, pagardinkite druska, pipirais, 2 arbat. šaukšteliais cukraus. Darkart gerai išmaišykite, uždenkite ir troškinkite maždaug 20 minučių.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Vilkaviškio mieste – senoji lietuvių įkurta automobilių draugija
Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Vilkaviškio autobusų stoties projektas pristatomas Venecijos bienalėje

Kultūra

Fotografijų paroda „Bundantis gamtos grožis mūsų akimis“ – jautrus žvilgsnis į pavasarį ir pasaulį
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Pagerbtos dvi Sūduvos etninės kultūros puoselėtojos iš Kalvarijos savivaldybės
Marijampolėje paminėta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena

Sportas

„Sūduva“ žengė į kitą FPRO LFF taurės turnyro etapą
Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena – kviečiame dalyvauti sportinėse varžybose
Pasveikinti Kazlų Rūdą garsinantys sportininkai
Kazlų Rūdos atvirose 4×4 tinklinio pirmenybėse paaiškėjo trys iš keturių finalininkų

Politika

Marijampolės savivaldybėje svarstoma steigti melioracijos fondą
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Žemės ūkio skyrius
Plokščiuose vyko seniūnų susirinkimas
R. Juknevičienė: „Antrojo pasaulinio karo pabaiga nereiškė laisvės visiems europiečiams“

Įdomu

Iššūkių Lietuvos keliuose nemažėja: vairuotojai sėda prie vairo išgėrę, važiuoja per greitai, ignoruoja saugų atstumą
Kodėl lietuviai nusivilia darbo paieška? Atsakymų nesulaukia daugiau nei pusė ieškančiųjų, atskleidžia apklausa
Prostatos sveikata po 40-ies
Investicija, kuri atsiperka: kokybiškos odos priežiūros nauda po metų

Verslas

Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
UAB „Justicija“ ieško vyr. buhalterio (-ės) Marijampolėje
Pilviškiuose planuojama atidaryti vieną moderniausių didmaišių gamybos linijų Europoje
V. Janulevičius. Solidarumas pagal adresą: kaip mokesčių reformos skaldo Lietuvą

Mokslas ir studijos

Mokytojų apklausa: ruošiantis brandos egzaminams gelbsti skaitmeninės mokymosi priemonės
Posėdžiavo Marijampolės verslo taryba
Marijampolės savivaldybėje lankėsi Marijampolės „Šaltinio“ progimnazijos šeštokai
Spaudos atgavimo diena paminėta kūrybiškai ir prasmingai

Turizmas

Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Marijampolė – tarp geriausiai turistų vertinamų regioninių savivaldybių
Marijampolė tapo kaimo turizmo sezono atidarymo centru
Top 5 slidinėjimo kurortai
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus