Šiandien parduotuvių lentynose galima rasti įvairių rūšių majonezo: nuo įprasto, sumažinto riebumo, pagaminto iš alyvuogių ar avokadų aliejaus, iki veganiško ar tokio, kuris tinka žmonėms su specialiais mitybos poreikiais.
Nepaisant to, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė visuomet primena atkreipti dėmesį į šio produkto sudėtį: taip bus aišku, kiek majoneze yra riebalų, kalorijų ar kitų priedų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad majonezas išlieka vienu labiausiai mėgstamų padažų, o rinkdamiesi jį pirkėjai atsižvelgia ne tik į sudėtį ar kokybę, bet ir prieinamą kainą. Nepraleisti progos sutaupyti paprasta ir šį savaitgalį, mat „Rimi“ parduotuvėse dabar galima įsigyti majonezo net su 58 proc. nuolaida. Šis majonezas tiks tiek pusryčių patiekalams, tiek lengvam užkandžiui su pomidorais.
Didžioji dalis – sveikatai palankesnių riebalų
Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, majonezas – ne kasdienio vartojimo produktas. Tačiau kartais (per šventes ar kitomis progomis), saikingai skanauti patiekalų, kurių gamyboje buvo naudotas majonezas, tikrai galima.
„Majonezas – tai gana kaloringas pagardas: viename valgomajame šaukšte yra apie 90–100 kalorijų. Didžiąją jų dalį sudaro riebalai, kurių kiekis svyruoja nuo 10 iki 11 gramų viename valgomajame šaukšte, todėl jie yra vienas pagrindinių šio produkto energijos šaltinių. Be to, majoneze paprastai vyrauja mononesotieji ir polinesotieji riebalai, kurie laikomi sveikatai palankesniais. Jie, vartojami saikingai, gali turėti teigiamą poveikį širdies sveikatai. Vis dėlto, nors dauguma majonezo riebalų yra palankūs širdies sveikatai, jame yra šiek tiek sočiųjų riebalų ir cholesterolio, todėl bet kuriuo atveju šis maisto produktas turėtų būti vartojamas saikingai“, – perspėja gydytoja dietologė.
Anot dr. E. Gavelienės, majoneze nėra daug angliavandenių ir baltymų, tačiau jame gali būti gana daug natrio – maždaug 70–130 miligramų viename valgomajame šaukšte: „Natris yra labai svarbi maistinė medžiaga, tačiau per didelis jo kiekis gali padidinti kraujospūdį.“
Geriau ieškoti majonezo su mažiau natrio
Gydytoja dietologė akcentuoja, kad norintys į savo mitybos racioną įtraukti majonezą, turėtų prisiminti pagrindinius sveikatai palankios mitybos principus: porcijų kontrolę ir bendrą mitybos balansą.
„Reikėtų nepamiršti, kad vienas svarbiausių sveikatai palankios mitybos principų – porcijų kontrolė. Tikrai retkarčiais galima vartoti majonezo saikingai, pavyzdžiui, tepant ant sumuštinių plonu sluoksniu ar naudojant nedidelį jo kiekį salotų užpilui. Taip pat majonezą vertėtų derinti su kitais, maistingųjų medžiagų turtingais, produktais: jį galima sumaišyti su trintu avokadu ir taip bus išgauta kreminė užtepėlė, turinti sveikųjų riebalų ir papildomų vitaminų. Be to, renkantis majonezą parduotuvėje, būtinai reikėtų atkreipti dėmesį į etiketes, ant kurių nurodytas produkto maistingumas. Rinktis reikėtų tokį majonezą, kuriame mažiau sočiųjų riebalų ir natrio. Žinoma, majonezo galima pasigaminti ir namų sąlygomis, tokiu būdu visiškai kontroliuojant jo ingredientus“, – pataria dr. E. Gavelienė.
Taip pat specialistė atkreipia dėmesį, kad kai kurie asmenys turėtų ypač atsargiai vartoti majonezą, todėl nusprendžiant jį įtraukti į savo mitybos racioną, reikėtų atsižvelgti ir į sveikatos būklę: ar nėra alergijos kiaušiniams, kitų sveikatos sutrikimų, kai organizmas jautriai reaguoja į tokius ingredientus kaip actas, garstyčios ar laktozė.
„Alergiški kiaušiniams asmenys turėtų vengti tradicinio majonezo, nes jis paprastai gaminamas iš kiaušinių trynių. Kai kurie žmonės gali būti jautrūs tokioms sudedamosioms dalims, kaip actas, garstyčios ar kiti majonezo sudėtyje esantys prieskoniai. Tokiu atveju reikėtų patikrinti ar etiketėje nėra šių ingredientų arba rinktis majonezo alternatyvas, kuriose jų nėra. Dar kai kurių majonezo rūšių sudėtyje gali būti nedidelis kiekis pieno ingredientų, todėl laktozės netoleruojantys asmenys turėtų atidžiai skaityti etiketes ir įsitikinti, kad pasirinktame majoneze jos nėra“, – pabrėžia gydytoja dietologė.
Reikėtų laikyti šaldytuve
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pabrėžia, kad įsigijus kokybiško majonezo, svarbu tinkamai jį laikyti namų sąlygomis: jis visada turi būti šaldytuve, net jei indelis dar neatidarytas.
„Majonezą laikykite nuolatinėje 4 °C arba žemesnėje temperatūroje. Nepalikite jo kambario temperatūroje ilgesnį laiką, ypač karštą dieną. Jei šis produktas per ilgai laikomas ne šaldytuve, gali daugintis kenksmingos bakterijos, todėl padidėja rizika susirgti per maistą plintančiomis ligomis. Taip pat užtikrinkite, kad stiklainis su majonezu būtų sandariai uždarytas. Tai padeda išvengti drėgmės praradimo ir neleidžia jam sugerti kvapų iš kitų šaldytuve esančių produktų. Žinoma, prieš pirkdami šį produktą visada patikrinkite galiojimo laiką arba tinkamumo vartoti terminą, nurodytą ant indelio. Įsitikinkite, kad turite pakankamai laiko jį sunaudoti iki galiojimo pabaigos“, – pasakoja ekspertė.
Komercijos operacijų vadovė pažymi, kad kiekvieno žmogaus skonis yra subjektyvus, todėl verta išbandyti įvairių prekės ženklų majonezą, kad būtų galima atrasti sau tinkamiausią: vieni mėgsta kreminį, aštresnio skonio majonezą, kiti – švelnesnio.
„Atkreipkite dėmesį ir į majonezo tekstūrą: ji turėtų būti švelnios ir kreminės konsistencijos, be jokio grūdėtumo. Pirkėjai, norintys natūralesnio majonezo, gali rinktis ekologišką ar be konservantų – ši informacija nurodoma prie pavadinimo. Veganiškos mitybos besilaikantys žmonės prekybos centruose jau gali rasti ir 100 proc. veganiško bei sojų majonezo, – primena O. Suchočeva ir priduria, kad šią savaitę majonezo galima įsigyti pigiau. – Apsiperkant „Rimi“ parduotuvėse rugsėjo 21–24 d. ir aktyvavus specialų nuolaidos kuponą, 500 ml „HELLMAN‘S ORIGINAL“ majonezo bus galima įsigyti net su 58 proc. nuolaida.“
Kviečiame papuošti šeimos ar draugų susibūrimo stalą ryškiaspalviu užkandžiu, kuriame puikiai dera kreminė majonezo tekstūra ir gaivus bei sultingas šviežių agurkų bei pomidorų duetas.
RECEPTAS
Agurkais įdaryti vyšniniai pomidorai
Užkandžiui reikės:
24 vyšninių pomidorų;
85 g kreminio sūrio;
30 ml majonezo;
60 g smulkiai supjaustyto nulupto agurko;
15 g smulkiai supjaustytų svogūno laiškų;
10 g smulkintų šviežių krapų.
Gaminimo eiga:
Nuo kiekvieno pomidoro viršaus nupjaukite ploną griežinėlį. Išskobkite minkštimą ir sudėkite pomidorus ant popierinio rankšluosčio, kad nusausėtų.
Nedideliame dubenėlyje sumaišykite kreminį sūrį ir majonezą iki vientisos masės. Tada įmaišykite agurkus, svogūnus ir krapus. Šaukštu gautą įdarą sudėkite į pomidorus. Palaikykite šaldytuve iki patiekimo.
Skanaus!