• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Trečiadienis, 24 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Per šventes apsunko skrandis? 3 lengvi ir nebrangūs patiekalai, kurie padės organizmui

2023-12-29
Įdomu, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Salotos

Salotos / asociatyvi Freepik nuotr.

Kad ir kiek dažnas žada per šventes neprisivalgyti, net ir jaučiant saiką nesunku apsunkti ragaujant skirtingus gardumynus nuo šventinio stalo. Toks pasilepinimas nepakenks – su sąlyga, kad vaišės nesitęs visą mėnesį.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad po švenčių pirkėjai natūraliai ima keisti racioną – ieško sveikesnių, mažiau kalorijų turinčių produktų.

„Per šventes lietuviai mėgsta prisiragauti tiek įmantrių, tiek tradicinių patiekalų. Ir kasmet po jų stebime tą pačią tendenciją – joms pasibaigus pirkėjai stengiasi rinktis daugiau lengvesnio, sveikatai palankaus maisto ir grįžti prie įprastos mitybos. Jų krepšeliuose  dažniau matomi sveikatai palankesni produktai: vaisiai, daržovės, įvairios kruopos, pieno produktai, žuvis, mėsa“, – sako V. Budrienė.

Kelios taisyklės, kaip grįžti į ritmą

Daugelis žmonių po švenčių šiek tiek priauga svorio, tačiau dėl to nereikia nerimauti. Jų atsikratyti bus nesunku, jeigu ilgai nedelsite – kuo ilgiau lauksite, tuo sunkiau bus save motyvuoti ir pradėti veikti.

„Atminkite, kad didžioji dalis papildomų kilogramų, kuriuos gali rodyti svarstyklės, yra paprasčiausiai vanduo ir tai, kas likę mūsų skrandyje ir žarnyne. Kelios dienos lengvesnio maisto, šiek tiek mankštos (galbūt pasivaikščiojimo) – ir bus geriau. Sveikos mitybos specialistai nerekomenduoja griebtis drastiškų dietų, detoksikavimo programų ar badavimo. Tinkamai maitinantis tie keli papildomi kilogramai savaime nunyks, o griežtos dietos gali baigtis alkio priepuoliais“, – pataria „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė.

Viskas, ką reikia padaryti, tai laikytis kelių paprastų taisyklių, kurios leis po švenčių atgauti formą.

Pakeiskite mitybą į lengvesnę. Po švenčių verta rinktis lengvesnius patiekalus, kuriuose gausu daržovių ir vaisių. Pasistenkite greitai grįžti prie sveikos mitybos principų, kurie apima mažiau keptų ir mažiau perdirbtų produktų, daugiau daržovių ir vandens.

Šventinių patiekalų pagrindą dažnai sudaro riebi mėsa, į pyragus dedama daug kalorijų turinčio sviesto. Šie produktai turi rūgštinantį poveikį. Norėdami atkurti organizmo pusiausvyrą, verta rinktis šarminantį poveikį turinčius produktus. Tokie yra, pavyzdžiui, brokoliai, lapiniai, žiediniai ir baltagūžiai kopūstai, agurkai, ridikėliai, lęšiai, sojų pupelės, saulėgrąžų sėklos, kruopos, taip pat rauginti kopūstai ir marinuoti agurkai. Be to – šviežios ir džiovintos žolelės, prieskoniai, pavyzdžiui, petražolės.

Daugiau judėkite. Trys Kalėdų dienos, praleistos už gausiai nukrauto stalo, neabejotinai turėjo įtakos daugelio sveikatai. Nereikia savęs alinti intensyviu sportu, jeigu jie prie jo nesate pratę. Vis dėlto turėtumėte sau priminti apie fizinį aktyvumą. Pradžiai pakaks ilgesnių šeimos pasivaikščiojimų ar bendrų žaidimų lauke. Aktyvus laiko praleidimas, bent trisdešimt minučių per dieną, bus naudingas ne tik mūsų figūrai, bet ir pagerins savijautą.

Sumažinkite alkoholio žalą. Jei per šventinius susibūrimus persistengėte su alkoholiu, sutelkite dėmesį į elektrolitų, vitaminų ir mineralų papildymą. Puikiai tinka vaisių ir daržovių kokteiliai, pavyzdžiui, kopūstų, apelsinų, citrinų, bananų ir petražolių, taip pat raugintų kopūstų sultys. Jose yra probiotinių bakterijų, kurios teigiamai veikia žarnyno florą.

Nepamirškite vandens. Norėdami atsikratyti vandens pertekliaus iš organizmo, turite gerti pakankamai skysčių. Optimalus paros kiekis yra maždaug 300 ml vienam kūno svorio kilogramui. Į šį balansą įeina ne tik paprastas vanduo – norint palaikyti tinkamą hidratacijos lygį, verta gerti šviežiai spaustas sultis arba sveikus vaisių ir daržovių kokteilius. Taip vienu metu aprūpinsite save įvairiomis maistinėmis medžiagomis.

Salotos vakarienei. Nors populiari patarlė pataria atiduoti vakarienę priešui, vakarinio valgio atsisakyti nebūtina. Tiesiog pakeiskite jį lengvesniu patiekalu, pavyzdžiui, salotomis. Jų daržovių ir vaisių pagrindas suteiks daug vitaminų ir skaidulinių medžiagų, o vertingų baltymų porcija pasirūpins sotumo jausmo neapkraunant skrandžio. Salotos puikus pasirinkimas ir dėl jų įvairovės: priklausomai nuo pasirinktų ingredientų, patiekalas kaskart būna vis kitokio skonio.

Sukantiems galvą, ką nebrangaus ir sveikesnio pasigaminti, kulinarijos technologė G. Urbonavičiūtė rekomenduoja tris nesudėtingus, bet skanius receptus.

Kepta menkė su daržovėmis

Porcijos: 3-4

Gaminimo laikas: 60 min

Reikės: 500 g menkės filė, 4 morkų, 2 porų, 1-2 kaliaropių arba kitų mėgstamų šakninių daržovių, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 citrinos, 2 česnako skiltelių, druskos, pipirų, šviežių krapų.

Gaminame:

Nuplaukite ir nulupkite daržoves. Morkas ir kaliaropes sutarkuokite stambia tarka. Porus supjaustykite griežinėliais. Žuvį nuplaukite, supjaustykite į mažesnius gabalėlius. Pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite daržoves į kepimo indo dugną ir ant viršaus sudėkite žuvį.
Česnako skilteles pasmulkinkite ir sudėkite į indą. Nuplaukite citriną ir perpjaukite. Vieną pusę supjaustykite griežinėliais ir uždėkite ant žuvies.
Sumaišykite alyvuogių aliejų su kitos citrinos pusės sultimis. Į padažą dėkite smulkiai supjaustytų krapų ir užpilkite ant patiekalo.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepkite 30-35 minutes.

Soti daržovių sriuba su lęšiais

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 2 morkų, 300 g raudonųjų lęšių, 1 žaliosios paprikos, 1 svogūno, 300 g pomidorų, 20 g pomidorų pastos, šlakelio aliejaus, druskos, pipirų, bazilikų, oregano, čiobrelių.

Gaminame:

Į įkaitintą keptuvę sudėkite kubeliais supjaustytą papriką, smulkintą svogūną, kubeliais supjaustytas morkas. Viską sumaišykite ir kelias minutes pakepinkite. Supilkite pomidorų pastą ir suberkite prieskonius. Kruopščiai išmaišykite visus ingredientus, tuomet sudėkite kubeliais supjaustytus pomidorus.
Perkelkite viską į puodą. Įpilkite apie 600 ml vandens ir sudėkite lęšius. Virkite mišinį 30 minučių uždengę, retkarčiais pamaišydami. Išvirusią sriubą patiekite su šviežiomis petražolėmis. Jeigu norite, paskaninkite šaukšteliu grietinės arba graikiško jogurto.

Greitos salotos su lašiša ir avokadu

Porcijos: 1

Gaminimo laikas: 10 min.

Reikės: 1 saujos mėgstamų salotų arba jų mišinio, 80 g vyšninių pomidorų, 70 g avokado, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, 1 šaukštelio citrinos sulčių, 50 g rūkytos lašišos, 1 šaukštelio sezamo sėklų.

Gaminame:

Nuplaukite salotas ir išdėliokite jas lėkštėje. Ant jų – pusiau perpjautus pomidorus, nuluptą ir kubeliais supjaustytą avokadą, pasmulkintą lašišą.
Sumaišykite druską, pipirus, citrinos sultis, alyvuogių aliejų ir užpilkite padažą ant salotų. Viską pabarstykite sezamo sėklomis.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: KalėdosKūčiosNaujieji metai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Papildomai skelbiamas 2025 m. Marijampolės savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projektų atrankos konkursas
Istorija, kurios negalime pamiršti
Marijampolėje viešėjo Lietuvos krepšinio teisėjų asociacijos prezidentas Tomas Jasevičius ir teisėjas Gytis Vilius
Kazlų Rūdoje pas jauną vyrą galimai rasta marihuana

Kultūra

Istorija, kurios negalime pamiršti
Vilkaviškio rajone paminėta Lietuvos žydų genocido atminimo diena
„Kultūros kačių“ nominacijomis įvertinti kūrėjai
XI Tarptautinis medinių pučiamųjų instrumentų festivalis „Medynės’2025“

Sportas

„World Athletics“ auksinio lygio varžybose – MSC auklėtinio rekordas
Moto šalmo svoris: kodėl jis svarbus ilgesnėse kelionėse?
„Sūduva“ ketvirtą kartą įveikė „Bangą“
Sūduvos regiono krepšinio teisėjų akademija kviečia mokytis teisėjavimo

Politika

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius
Marijampolės tarybos narė Pituškienė visiškai išteisinta „čekiukų“ byloje

Įdomu

Pirmieji žingsniai į suaugusiųjų gyvenimą: ką reikia žinoti apie PSD?
Misija – švarūs namai kasdien: užtikrinti padės keletas paprastų žingsnių
Tyrimas atskleidė: kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno
Kremavimo kainos Lietuvoje ir užsienyje: palyginimas

Verslas

NIS2 direktyva: kaip ji skirtingai veikia mažas ir dideles įmones?
Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Verslo bendruomenės išreiškė poziciją dėl 2026 m. valstybės biudžeto projekto
Vilkaviškio savivaldybės atstovai dalyvavo Marijampolės regiono plėtros plano darbo grupės posėdyje

Mokslas ir studijos

Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai
„Švietimo plunksnos 2025“: kviečiama rinkti laureatus
Marijampolės Rygiškių Jono gimnazija paskirta 2025–2026 mokslo metų brandos egzaminų bazine mokykla

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus