• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 26 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Rauginamos rudens gėrybės: kodėl šaltuoju sezonu mums būtina valgyti fermentuotą maistą?

2024-09-11
Sveikata
Laikas: 2 min skaitymo
A A
Rauginti kopūstai

Rauginti kopūstai / asociatyvi Freepik nuotr.

Prasidėjus kalendoriniam rudeniui daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų rudenį.

„Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė atskleidžia, kodėl šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas bei įvardija, kurie produktai turi daugiausiai naudingųjų savybių.

Kodėl rudenį patariama valgyti daugiau fermentuoto maisto?

Rudenį ir žiemą mūsų maisto racioną gali sudaryti mažiau šviežių vaisių ir daržovių negu vasarą, o vėstantys orai bei trumpėjančios dienos gali paveikti bendrą savijautą. Vaistininkė E. Ramaškienė teigia, kad fermentuotas maistas gali padėti organizmui nepasiduoti šių veiksnių įtakai.

„Rudenį padidėja tikimybė susirgti peršalimo ir virusinėmis ligomis, todėl labai svarbu stiprinti savo imuninę sistemą. Fermentuotuose maisto produktuose esančios gerosios bakterijos gali tapti natūraliu būdu stiprinti imunitetą šioms ligoms. Taip mūsų organizmas gali stipriau kovoti su virusais, bakterijomis ir kitais patogenais“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Vaistininkė pastebi, kad rudenį daugelio mityba tampa sunkesnė ir kaloringesnė. Anot jos, čia taip pat gali padėti fermentuotas maistas.

„Fermentai, kurie susidaro fermentacijos metu, padeda skaidyti sunkesnius maisto komponentus, tokius kaip laktozė ir baltymai, bei palengvina jų pasisavinimą. Fermentuotas maistas gali padėti atkurti ir palaikyti sveiką žarnyno mikrobiotą. Taip pat šiame maiste esančios gerosios bakterijos gali sumažinti pilvo pūtimą ir viduriavimą“, – sako vaistininkė „Eurovaistinės“ E. Ramaškienė.

Kokius fermentuotus maisto produktus rinktis?

Fermentuoto maisto produktai gali būti itin įvairūs, tačiau vaistininkė išskiria, kurie iš jų šiuo metu vertingiausi:

„Rauginti kopūstai, agurkai ir morkos – šie maisto produktai rauginimo metu praturtėja ne tik probiotikais bei mineralais, bet ir vitaminu C, kuris stiprina imuninę sistemą. Taip pat fermentuotuose produktuose yra gausu prebiotikų, kurie kaip maistas svarbūs gerosioms bakterijoms. Negana to, valgant fermentuotus produktus kur kas geriau pasisavinama geležis ir folio rūgštis“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Ieškantiems egzotiškesnių skonių vaistininkė pataria išmėginti kimči – korėjietišką fermentuotų daržovių mišinį, kuris dažniausiai gaminamas iš kopūstų ir aštrių prieskonių. Taip pat ji ragina nepamiršti į mitybą įtraukti kefyro, jogurto, rūgpienio ir netgi kombučos, nes šiuose fermentuotuose produktuose taip pat gausu gerųjų bakterijų, kurios gerina žarnyno mikrofloros balansą ir palaiko virškinimo sistemą.

„Kadangi fermentuotas maistas yra stiprus virškinimo sistemos pagalbininkas, svarbu atrasti balansą ir nesuvartoti jo per daug. Rekomenduojama per dieną suvalgyti 1-2 porcijas fermentuoto maisto, pavyzdžiui, vieną dubenėlį raugintų kopūstų ir stiklinę kefyro. Visgi, jeigu nemėgstate fermentuoto maisto produktų, naudingųjų medžiagų galima pasisavinti iš tokių maisto papildų kaip probiotikai, prebiotikai ir virškinimo fermentai“, – pataria vaistininkė E. Ramaškienė.

Anot jos, tai padės palaikyti sveiką balansą žarnyne, tačiau nesukels virškinimo problemų, kurios gali atsirasti dėl per didelio probiotikų kiekio.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Elvyra Ramaškienė
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Su moderniu Marijampolės SDG biuru susipažino Sūduvos pramonės ir verslo asociacijos nariai
Regiono turizmo forume – idėjos, partnerystės ir ateities vizijos
Marijampolėje pradėtas rengti naujas sporto ir fizinio aktyvumo plėtros strategijos planas
Renginio „Sūduvos kraitė 2025“ metu – eismo ribojimai

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Festivalio „Kultūros dienos“ finalas – „Cinema Paradiso“
Kazlų Rūdos savivaldybės gyventojus lankė ELVIS autobusiukas
Istorija, kurios negalime pamiršti

Sportas

Į Šakių ekipą grįžta LKL debiutavęs Januševičius
„Vytis-VDU“ pratęsė sutartis su keturiais krepšininkais
Iš Dariaus ir Girėno stadiono – su dar 1 tašku
Kučiauskas šakiškiams vadovaus aštuntą sezoną iš eilės

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Investicijų ir verslo skatinimo skyrius
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo baigiamojoje projekto „Resilient Borders“ konferencijoje
Nauji įtarimai tyrimuose dėl galimai netinkamo savivaldos lėšų panaudojimo pareikšti merui ir dar vienam asmeniui
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Piniginės paramos skyrius

Įdomu

Savanorystė – tai jauno žmogaus kelionė, kurioje jis mokosi, atranda ir keičiasi
Pirmieji žingsniai į suaugusiųjų gyvenimą: ką reikia žinoti apie PSD?
Misija – švarūs namai kasdien: užtikrinti padės keletas paprastų žingsnių
Tyrimas atskleidė: kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno

Verslas

Su moderniu Marijampolės SDG biuru susipažino Sūduvos pramonės ir verslo asociacijos nariai
Skelbiamas konkursas „Sukurta Marijampolėje 2025“
NIS2 direktyva: kaip ji skirtingai veikia mažas ir dideles įmones?
Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?

Mokslas ir studijos

Vilkaviškyje surengta gabiausių mokinių pagerbimo šventė
Marijampolės mokyklos – tvarumo pavyzdys!
Z karta gamyboje: kaip juos išlaikyti darbe?
Erasmus+ studentai MRU Sūduvos akademijoje: mažas miestas – dideli atradimai

Turizmas

Regiono turizmo forume – idėjos, partnerystės ir ateities vizijos
Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus