ULAC duomenimis, iki gruodžio 1 d. Lietuvoje užregistruota 717 susirgimų salmonelioze atvejų ir tai 7 proc. mažiau nei per tą patį laikotarpį pernai. Šalies gyventojų sergamumas šia zoonoze per paskutinius dešimt metų sumažėjo dvigubai, nuo 61 atv. 100 tūkst. gyventojų 2009 m. iki 28 atv./100 tūkst. gyv. 2018 m.
Europos maisto saugos institucijos ataskaitoje teigiama, kad Europos Sąjungos šalyse 2018 m. buvo užregistruoti 5146 per maistą ir vandenį išplitę protrūkiai, dėl kurių sirgo 48 365 žmonės, iš jų 4588 buvo hospitalizuoti, 40 – mirė. Daugiausia salmoneliozės protrūkių buvo užregistruota Lenkijoje, Slovakijoje ir Ispanijoje. Šie protrūkiai dažniausiai buvo susiję su kiaušinių vartojimu. Salmoneliozė buvo antra pagal dažnumą žmonių virškinimo trakto infekcija Europos Sąjungoje (91 857 atv.) po kampilobakteriozės (246 571 atv.), teigiama pranešime.
Ataskaitoje taip pat pažymima, kad didžiausia dalis hospitalizuotų asmenų 2018 m. buvo dėl listeriozės. Listeriozė yra viena rimčiausių per maistą plintančių zoonozių.
ULAC gydytojos Galinos Zagrebnevienės teigimu, mūsų šalyje salmoneliozės protrūkiai dažniausiai registruojami ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir šeimose. Šios zoonozės atvejų skaičių galima būtų sumažinti didinant vartotojų sąmoningumą, griežtinant higieną tvarkant ir ruošiant maistą.
Salmoneliozė – tai zoonozė, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Salmonelės sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12–72 valandų po užsikrėtimo ir trunka 4–7 dienas. Ligoniai dažnai pasveiksta be specifinio gydymo.
Ligonių apklausa rodo, kad pagrindiniais salmoneliozės rizikos perdavimo veiksniais yra vištų kiaušiniai, broilerių mėsa ir jų produktai.
Siekiant išvengti užsikrėtimo gydytoja G. Zagrebnevienė pataria:
- laikytis švaros tvarkant maistą;
- atskirti žalią maistą nuo vartojimui paruošto (nesukryžiuoti);
- gerai termiškai apdoroti gyvūninį maistą;
- maistą tinkamai laikyti;
- rinktis tik šviežią maistą.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija