• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 21 lapkričio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

2023-03-03
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Žuvis

Žuvis / autorių įvaizdinė nuotr.

Tam, kad namo parsineštume tikrai kokybiškos žuvies – pravartu žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Paruošėme kelis patarimus, kaip išsirinkti šviežią žuvį, į kokius užrašus jų vitrinose atkreipti dėmesį ir kaip tinkamai paruošti.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuviai ir jūros gėrybėms yra taikomi griežti kokybės reikalavimai, o kiekvieną mėnesį pirkėjams pristatoma vis kitos rūšies žuvis.

„Jūros gėrybių ir žuvies kategorijos prekės į parduotuvių lentynas nepatenka be kontrolės – jos turi atitikti tam tikrus kokybės parametrus. Kiekvienoje partijoje patikrinama net apie 10 proc. šviežios žuvies ir jūros gėrybių. Ypatingą dėmesį skiriame ir plačiam šviežios žuvies ant ledo asortimentui, kiekvieną mėnesį pristatome vis kitą žuvies rūšį. Pastebime, kad į pirkėjų krepšelius, ypač artėjant savaitgaliui, pakliūva ir įvairių rūšių jūros gėrybės. Jie renkasi krevetes, midijas, skraidkalmarių čiuptuvus, o šiuo metu itin populiarios – šviežios stintos“, – teigia V. Budrienė.

Ypatingas dėmesys žuvų transportavimui

Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės vadovė, sako, kad į parduotuvių vitrinas šviežia žuvis atkeliauja iš skirtingų pasaulio kampelių, tad siekiant išlaikyti aukščiausią kokybę bei skonines savybes, transportavimui skiriamas ypatingas dėmesys.

„Tam, kad pasiektų parduotuvių ledo vitrinas ir džiugintų pirkėjus, žuvys turi būti tinkamai termiškai apdorojamos. Siekiant, kad žuvys išliktų šviežios ir neprarastų savo skonio savybių, išskrodus, jos įprastai yra sudedamos į specialias dėžes bei nuklojamos ledu ir iš karto išvežamos į prekybos vietas“, – sako A. Čepulis.

Pasak jos, ledo vitrinose prie tokios žuvies matysite nurodytą užrašą „atšaldyta“ – tai šviežia, šalčiu apdorota, tačiau neužšaldyta žuvis, išsaugojusi visas savo maistines savybes, tekstūrą ir nepriekaištingą skonį. Iš tolimesnių kraštų keliaujančios žuvys dėl ilgesnės logistikos grandinės dažniausiai būna užšaldomos ir atitirpinamos tik pasiekusios parduotuvių ledo vitrinas. Prie šios žuvies įprastai bus nurodytas užrašas „atitirpinta“ arba „atšildyta“.

„Tokia žuvis savo skoninėmis savybėmis bei kokybe nenusileidžia atšaldytai žuviai, tačiau vertėtų prisiminti, kad jos nepatariama pakartotinai užšaldyti“, – sako ji ir dalijasi dar keliais patarimais, į ką atkreipti dėmesį parduotuvėje renkantis žuvį.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis ir gaminant žuvį?

Atšildytą žuvį ruoškite iš karto. Jei pasirinkote šaldytą žuvį, žinokite, kad ją paruošti ir suvartoti reikėtų per parą nuo atitirpinimo. Jos taip pat negalima pakartotinai užšaldyti. Atšildytos šaldytos žuvys praranda daug ląstelinio skysčio, todėl iš jų pagaminti patiekalai gali būti sausesni, ne tokio intensyvaus skonio ir aromato.

Gamindami vaikams, būkite atidūs. Gaminant žuvies patiekalus vaikams, patariama žuvį sumalti net jei naudojate jos filė. Tai užtikrins, kad patiekalas bus saugus ir jame neliks pavojingų ašakų. Jei nenorite žuvies sumalti, galite rinktis kremzlinių žuvų klasės eršketines žuvų rūšis.

Atidžiai apžiūrėkite. Rinkdamiesi šviežią, nepjaustytą žuvį atkreipkite dėmesį į jos akis, žiaunas. Šviežios žuvies akys apvalios, iškilios, drėgnos ir skaidrios, jų vyzdžiai juodi. Jei žuvis yra ligota ar jau pradėjo gesti, akys atrodo visiškai kitaip – pradeda džiūti, raukšlėtis, apsiblausia, įdumba. Šviežios žuvies mėsa yra standi, įspaudus pirštais paviršių, jis atsistato. Įspaudus nešviežią žuvį, lieka duobutė.

Dar vienas svarbus šviežumo rodiklis – žuvies žiaunos. Vos pagautos žuvies žiaunos yra ryškiai raudonos, pradėjusios gesti – išsipūtusios, gleivėtos, patamsėjusios. Atkreipkite dėmesį ir į ledą, ant kurio išdėliojama žuvis. Jis turi būti švarus, be tamsių dėmių ar gleivėtų skysčių. Pagrindinis žuvies šviežumo rodiklis yra kvapas. Šviežia žuvis pasižymi maloniu jūros kvapu. Jei jaučiasi nors ir silpnas gedimo kvapas, tokios žuvies negalima naudoti maisto ruošimui.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Prasidėjo naujo pėsčiųjų ir dviračių tako įrengimo darbai kairiajame Šešupės krante
Už atsidavimą siekiant visų vaikų gerovės įteikti šių metų „Geriausio vaiko draugo“ apdovanojimai – tarp apdovanotojų ir kalvarijietė
Pasveikintos Kazlų Rūdos savivaldybės ilgaamžės
Prieš Kalėdų eglės įžiebimą – eismo ribojimai

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Pajevonyje atidengtas suolelis poetui Justinui Naujokaičiui atminti
„Gedimino pasaže“ – Linos Bakaitienės karpinių paroda
LNM pristato renginių ciklą Jono Basanavičiaus 174-osioms gimimo metinėms

Sportas

NKL: „Perlas“ pripažino marijampoliečių pranašumą, „Vytis-VDU“ išvykoje palaužė „Olimpą“
Karate kiokušin mokykla „Shodan“ – stipriausia moksleivių komanda 17-us metus iš eilės
Lietuvos vaikų olimpinių vilčių festivalyje – puikūs Šakių JKSC lengvaatlečių pasiekimai
Naujasis „Sūduvos“ prezidentas – Mantas Agentas

Politika

Marijampolės regiono forume 2025 – dėmesys regiono pažangai ir ateities kryptims
Moksleiviai šešėliavo Šakių rajono savivaldybėje ir iš arti susipažino su savivaldybės darbu
Mažieji miesto gyventojai svečiavosi savivaldybėje
Rasa Juknevičienė Stambule susitiks su J. E. Konstantinopolio Ekumeniniu patriarchu Bartholomėjumi I

Įdomu

Kaip žmonės sveikinasi pasaulyje: netikėčiausi papročiai nuo nosių prisilietimų iki šypsenos kalbos
Už atsidavimą siekiant visų vaikų gerovės įteikti šių metų „Geriausio vaiko draugo“ apdovanojimai – tarp apdovanotojų ir kalvarijietė
Dirbate lauke? Primena, kaip atšalus orams jumis turi pasirūpinti darbdavys
Vaizdo stebėjimas sporto klube, renginiuose ar net kelyje: kada saugumas gali tapti pažeidimu?

Verslas

Marijampolės regiono forume 2025 – dėmesys regiono pažangai ir ateities kryptims
Europos Parlamento biuras Lietuvoje kartu su Sūduvos pramonės ir verslo asociacija Marijampolėje organizavo susitikimą su Europos Parlamento nariais
Kas yra „Meta Business Partner“?
10-asis konkursas „Sukurta Šakių krašte“ įsibėgėja

Mokslas ir studijos

Pristatytas naujas VDU Šakių „Žiburio“ gimnazijos direktorius
Mažieji miesto gyventojai svečiavosi savivaldybėje
Penki dešimtmečiai: Sūduvos gimnazijos jubiliejus įprasmino praeitį ir dabartį
Į pamokas – dar patogiau: Igliauką pasiekė naujas mokyklinis autobusas

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus