• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Pirmadienis, 15 rugsėjo
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Savaitgalį gaminsite žuvį? Patarimai, kaip išsirinkti tikrai šviežią

2023-03-03
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
A A
Žuvis

Žuvis / autorių įvaizdinė nuotr.

Tam, kad namo parsineštume tikrai kokybiškos žuvies – pravartu žinoti, į ką atkreipti dėmesį. Paruošėme kelis patarimus, kaip išsirinkti šviežią žuvį, į kokius užrašus jų vitrinose atkreipti dėmesį ir kaip tinkamai paruošti.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žuviai ir jūros gėrybėms yra taikomi griežti kokybės reikalavimai, o kiekvieną mėnesį pirkėjams pristatoma vis kitos rūšies žuvis.

„Jūros gėrybių ir žuvies kategorijos prekės į parduotuvių lentynas nepatenka be kontrolės – jos turi atitikti tam tikrus kokybės parametrus. Kiekvienoje partijoje patikrinama net apie 10 proc. šviežios žuvies ir jūros gėrybių. Ypatingą dėmesį skiriame ir plačiam šviežios žuvies ant ledo asortimentui, kiekvieną mėnesį pristatome vis kitą žuvies rūšį. Pastebime, kad į pirkėjų krepšelius, ypač artėjant savaitgaliui, pakliūva ir įvairių rūšių jūros gėrybės. Jie renkasi krevetes, midijas, skraidkalmarių čiuptuvus, o šiuo metu itin populiarios – šviežios stintos“, – teigia V. Budrienė.

Ypatingas dėmesys žuvų transportavimui

Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ kokybės vadovė, sako, kad į parduotuvių vitrinas šviežia žuvis atkeliauja iš skirtingų pasaulio kampelių, tad siekiant išlaikyti aukščiausią kokybę bei skonines savybes, transportavimui skiriamas ypatingas dėmesys.

„Tam, kad pasiektų parduotuvių ledo vitrinas ir džiugintų pirkėjus, žuvys turi būti tinkamai termiškai apdorojamos. Siekiant, kad žuvys išliktų šviežios ir neprarastų savo skonio savybių, išskrodus, jos įprastai yra sudedamos į specialias dėžes bei nuklojamos ledu ir iš karto išvežamos į prekybos vietas“, – sako A. Čepulis.

Pasak jos, ledo vitrinose prie tokios žuvies matysite nurodytą užrašą „atšaldyta“ – tai šviežia, šalčiu apdorota, tačiau neužšaldyta žuvis, išsaugojusi visas savo maistines savybes, tekstūrą ir nepriekaištingą skonį. Iš tolimesnių kraštų keliaujančios žuvys dėl ilgesnės logistikos grandinės dažniausiai būna užšaldomos ir atitirpinamos tik pasiekusios parduotuvių ledo vitrinas. Prie šios žuvies įprastai bus nurodytas užrašas „atitirpinta“ arba „atšildyta“.

„Tokia žuvis savo skoninėmis savybėmis bei kokybe nenusileidžia atšaldytai žuviai, tačiau vertėtų prisiminti, kad jos nepatariama pakartotinai užšaldyti“, – sako ji ir dalijasi dar keliais patarimais, į ką atkreipti dėmesį parduotuvėje renkantis žuvį.

Į ką atkreipti dėmesį renkantis ir gaminant žuvį?

Atšildytą žuvį ruoškite iš karto. Jei pasirinkote šaldytą žuvį, žinokite, kad ją paruošti ir suvartoti reikėtų per parą nuo atitirpinimo. Jos taip pat negalima pakartotinai užšaldyti. Atšildytos šaldytos žuvys praranda daug ląstelinio skysčio, todėl iš jų pagaminti patiekalai gali būti sausesni, ne tokio intensyvaus skonio ir aromato.

Gamindami vaikams, būkite atidūs. Gaminant žuvies patiekalus vaikams, patariama žuvį sumalti net jei naudojate jos filė. Tai užtikrins, kad patiekalas bus saugus ir jame neliks pavojingų ašakų. Jei nenorite žuvies sumalti, galite rinktis kremzlinių žuvų klasės eršketines žuvų rūšis.

Atidžiai apžiūrėkite. Rinkdamiesi šviežią, nepjaustytą žuvį atkreipkite dėmesį į jos akis, žiaunas. Šviežios žuvies akys apvalios, iškilios, drėgnos ir skaidrios, jų vyzdžiai juodi. Jei žuvis yra ligota ar jau pradėjo gesti, akys atrodo visiškai kitaip – pradeda džiūti, raukšlėtis, apsiblausia, įdumba. Šviežios žuvies mėsa yra standi, įspaudus pirštais paviršių, jis atsistato. Įspaudus nešviežią žuvį, lieka duobutė.

Dar vienas svarbus šviežumo rodiklis – žuvies žiaunos. Vos pagautos žuvies žiaunos yra ryškiai raudonos, pradėjusios gesti – išsipūtusios, gleivėtos, patamsėjusios. Atkreipkite dėmesį ir į ledą, ant kurio išdėliojama žuvis. Jis turi būti švarus, be tamsių dėmių ar gleivėtų skysčių. Pagrindinis žuvies šviežumo rodiklis yra kvapas. Šviežia žuvis pasižymi maloniu jūros kvapu. Jei jaučiasi nors ir silpnas gedimo kvapas, tokios žuvies negalima naudoti maisto ruošimui.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Tarpukario vilkaviškiečių verslai, įmonės ir fabrikai
Senųjų Kazlų Rūdos gyventojų akmenukai į valdžios daržą: elektros ir barzdaskučių kainos
Marijampolėje įtariamas paukščių nuodijimas: gyventojai raginami nelikti abejingais
Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos mokytojų kolektyvą papildė Prezidento Kazio Griniaus giminaitis

Kultūra

Šakių viešojoje bibliotekoje – tarptautinė raštingumo diena
Vasara su kinu baigėsi filmu apie pasaulinio lygio pianistę Mūzą Rubackytę
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
80-ųjų roko legendos Miko Suraučiaus sugrįžimas

Sportas

Kazlų Rūdoje – LKL ir NKL patirties turintis naujokas iš Prienų bei šansas vietiniam jaunuoliui
Kazlų Rūdos savivaldybės Taurė – „Niekur nežaidę“ futbolininkų rankose
Oficialiai atidaryta padelio aikštė Šakių jaunimo kultūros ir sporto centro komplekse
„Sūduva“ pasirašė sutartį su Titu Milašiumi

Politika

Vilkaviškyje viešėjo Nyderlandų Karalystės ambasadorius
Darbą pradėjo administracijos direktoriaus pavaduotoja
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Administracijos ūkio skyrius
Nyderlandų ambasadoriaus vizitas Marijampolėje: draugiškų ryšių stiprinimas

Įdomu

Tarpukario vilkaviškiečių verslai, įmonės ir fabrikai
Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Administracijos ūkio skyrius
Nuo odos priežiūros iki vidinės ramybės: ką turite žinoti apie grožį brandžiame amžiuje?
Sukčių pinklės: kodėl jaunimui gėda prisipažinti tapus apgavystės auka?

Verslas

Privalomas reikalavimas įmonėms: daugiau moterų vadovų pozicijose
Lietuvos įmonės kviečiamos dalyvauti žaliųjų technologijų verslo misijose užsienyje
Skelbiama registracija į mugę „Sūduvos kraitė 2025“
Profesionalų arsenale: būtinos trimerio dalys komerciniams kraštovaizdžio darbams

Mokslas ir studijos

Kazlų Rūdos Kazio Griniaus gimnazijos mokytojų kolektyvą papildė Prezidento Kazio Griniaus giminaitis
Į ugdymo įstaigas sugrįžusius moksleivius sutinka atnaujintos erdvės
Investicijos į ateitį: modernizuojamos Marijampolės švietimo įstaigų erdvės
Vilkaviškio rajone pradėtas rengti 2026–2030 metų mokyklų tinklo pertvarkos planas

Turizmas

Istoriniai Marijampolės miesto šešėliai atgimė ant restobaro „Kampas“ sienos
Kaimelio dvaras – atgimstantis istorijos liudininkas
EIMIN tęsia investicijas, skirtas į Lietuvą pritraukti užsienio turistų
Įrengta laisvalaikio zona prie Naujaprūdžio (Zyliškės) tvenkinio
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus