• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Penktadienis, 7 lapkričio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Silkė per sūri? 5 būdai situaciją pataisyti – tiks ne tik pienas

2023-12-21
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Silkė

Silkė / pranešimo autorių nuotr.

Skaniai paruošta šventinė silkė gali suvilioti net ir tuos, kurie žuvies sakosi nemėgstantys. Nebrangi, bet gardi, riebi žuvis Kūčių vakarą virsta įvairiausių kulinarinių šedevrų pagrindiniu ingredientu. Kad jie tikrai pavyktų, visų pirma reikia pasirūpinti pačios silkės skoniu.

Neretai jos sūrumas gali užgožti viską – tačiau ne bėda, nuo to išgelbės visai paprasti ir nedaug kainuojantys prekybos tinklo „Iki“ mėsos technologo metodai.

Ieško klasikos, bet nevengia drąsesnių skonių

„Artėjant šventėms retas pirkėjas išeina iš parduotuvės neįsigijęs bent vienos silkės ar jos gaminių. Matome, kad jų pardavimai stipriai ūgtelėjo dar likus kelioms savaitėms iki Kūčių – akivaizdu, kad lietuviai didžiausioms metų šventėms ruošiasi atsakingai ir mėgsta iš anksto „pasirepetuoti“ receptus, atrasti labiausiai jų skoniams patinkančią silkę“, – pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ Komunikacijos vadovė.

Nors per žiemos šventes daug lietuvių ištikimi klasikinei pačių ruošiamai silkei, metams bėgant naujos tendencijos keičia pirkėjų elgseną. Pasak V. Budrienės, vis daugiau dėmesio iš laiką ir pinigus taupančių pirkėjų sulaukia „Iki“ kulinarų paruošti švenčių stalui tinkantys patiekalai, tarp jų – ir iš silkių.

„Besikeičiantys lietuvių mitybos įpročiai taip pat diktuoja naujas madas. Kasmet vis daugiau žmonių atranda silkę be aliejaus, kuri turi mažiau riebalų. Taip pat noriau eksperimentuojama su skoniais – pirkėjai ieško jau pagamintų gurmaniškų variacijų, tokių kaip silkė su grybais, troškintomis daržovėmis, spanguolėmis ar kaparėliais“, – vardija V. Budrienė.

Jei per sūru – gelbės ir mirkymas, ir tinkami prieskoniai

Įsigijus jau paruoštą silkės patiekalą, galima jaustis ramiau, kad skoniai jame jau bus subalansuoti. Tuo tarpu ruošiant šventinę silkę patiems, svarbu atrasti maloniausią skonių derinį, kurį gerokai pagadinti gali per sūri žuvis.

„Sūdymas yra vienas iš veiksmingiausių ir populiariausių silkių konservavimo būdų. Į žuvį įsigėrusi druska apsaugo ją nuo gedimo ir leidžia ilgai išlaikyti. Visgi, kartais silkės sugeria per daug druskos, dėl ko gali nukentėti jų skoninės ir maistinės savybės. Laimei, patiekalą galima visai lengvai išgelbėti – tam egzistuoja net keli metodai. Populiariausi jų yra silkės mirkymas, tačiau ir neturit tam laiko vis tiek galite sumažinti žuvies sūrumą“, – sako „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bičkovas.

Vanduo. Pats paprasčiausias būdas – prieš ruošimą pamirkyti silkę vandenyje. Pirmiausia į dubenį sudėkite silkę, užpilkite ją šaltu vandeniu ir atidėkite kelioms valandoms į šalį. Galima įdėti ir ledukų – taip silkė išlaikys tvirtesnę tekstūrą. Kiek mirkyti silkę vandenyje? Mažiausiai valandą, bet laikas priklausys nuo jūsų skonio ir ruošiamo patiekalo. Patikimiausias metodas yra tiesiog atpjauti mažą gabalėlį ir paragauti, ar sūrumas jau yra tinkamo lygio.

Pienas. Jei norite pagreitinti mirkymo procesą, naudokite pieną. Jis greičiau neutralizuoja sūraus skonio pojūtį. Nepamirškite, kad pienas turi būti šaltas! Jeigu mirkote ilgiau, pieną (kaip ir vandenį) reikėtų kelis kartus pakeisti į šviežią.

Pasukos arba rūgpienis. Trečias būdas pašalinti druskos perteklių iš silkės – mirkyti žuvį rūgščiame piene arba pasukose. Šio metodo dėka savo patiekalui papildomai suteiksite šiek tiek rūgštelės.

Alus. Alus suminkština žuvį ir išryškina jos skonio gylį. Silkę mirkykite alaus ir prieskonių, pavyzdžiui, juodųjų pipirų žirnelių ir lauro lapų, mišinyje. Dėl šio mišinio žuvis įgauna nepakartojamą skonį, o iš jos pagaminti patiekalai tiesiog tirpsta burnoje. Tiesa, šis metodas imlus laikui. Alų su prieskoniais reikėtų kelias minutes sušildyti ant viryklės, tuomet atvėsinti ir užpilti silkę stiklainyje. Užsukus dangtelį žuvį reikėtų palikti 12-24 valandoms vėsioje vietoje.

Actas ir cukrus. Jeigu mirkymui laiko visai neturite, į pagalbą ateis dar vienas būdas. Sūrumui duokite atsaką su rūgščiais ir saldžiais priedais – įpilkite acto ir įdėkite cukraus. Šių dviejų ingredientų derinys subalansuos sūrų skonį. Tačiau nepersistenkite su cukraus kiekiu, kad silkė netaptų saldi.

Kūčioms – gaivi ir spalvinga silkė su ridikėliais

Kūčių vakarienė – gera proga paruošti įdomesnę silkės versiją. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo atsisakyti riebaus majonezinio padažo ir silkę verčiau paruošti su ridikėliais.

„Be traškių ridikėlių, į šią silkę įdėkite ir marinuotų grybų bei agurkų – patiekalas bus itin išraiškingo ir gaivaus skonio. Tokią silkę galite paruošti likus kelioms dienoms iki Kūčių, kad sutaupytumėte laiko paskutinę dieną. Be to, ilgiau marinuota silkė bus skanesnė“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Porcijos: 5–6

Gaminimo laikas: iki 60 min.

Reikės: 3 silkės filė, 4-5 ridikėlių, keleto marinuotų grybų, nedidelio raudonojo svogūno, 3-4 marinuotų agurkėlių, 4 šaukštų šalto spaudimo aliejaus (pvz., linų sėmenų arba rapsų), juodųjų pipirų žirnelių, šviežių krapų patiekimui.

Gaminame:

Jeigu silkė sūri, kelias valandas pamirkykite vandenyje ar kitame pasirinktame aukščiau paminėtame skystyje. Tada ištraukite ir supjaustykite didesniais gabalėliais.
Nulupkite svogūną ir smulkiai supjaustykite. Grybus ir agurkus supjaustykite panašaus dydžio kubeliais ir sudėkite į sietelį, kad nutekėtų skystis. Jo neišpilkite. Sudėkite svogūną, agurkus ir grybus į dubenį, įpilkite šaukštą aliejaus ir išmaišykite. Sudėkite ant lėkštės dugno.
2 šaukštus skysčio, gauto nusausinus agurkus ir grybus, sumaišykite su 3 šaukštais aliejaus, įberkite keliolika juodųjų pipirų grūdelių ir paruoštą marinatą užpilkite ant silkių, pridėkite griežinėliais supjaustytų ridikėlių ir išmaišykite. Sudėkite silkes ant marinuotų daržovių sluoksnio. Indą su silkėmis uždenkite dangčiu ir padėkite marinuotis vėsioje vietoje.
Prieš patiekdami silkes apibarstykite krapais ir patiekite su šviežios duonos riekelėmis.

 

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: KalėdosKūčios
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Naujas etapas Jono Totoraičio progimnazijoje – daugiau šviesos, erdvės ir galimybių
Marijampolės jaunimo istorijos, kurias verta išgirsti: siūlykite kandidatus
Marijampolėje baigta dar vieno daugiabučio namo renovacija: dar vienas sėkmingas žingsnis link šiltesnės, tvaresnės ir gražesnės Marijampolės
Penktadienį nedirbs „Spindulio“ kino teatras: patalpos bus užsakytos privačiam renginiui

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Kalvarijoje surengtas Lietuvos asmenų su negalia draugijos asocijuotų narių mėgėjų kolektyvų konkursas „Vilties paukštė 2025“
Ansamblis „Likimas“ paminėjo 20 metų kūrybinės veiklos sukaktį
Įvyko Danutės Saukaitienės parodos „Žolynų virsmas ir ne tik…“ atidarymas

Sportas

„Sūduva-Mantinga“ padėkojo už darbą amerikiečiui
Siautėjusi „Sūduva-Mantinga“ nepasigailėjo strigusių plungiškių
Kazlų Rūdos „Kazlų Rūda“ futbolininkams lygos nugalėtojo titului užsitikrinti rungtynėse prieš Kėdainių „Nevėžio“ dublerius pritrūko dviejų minučių
Po lygiųjų „Sūduva“ A lygos čempionatą baigs ketvirta

Politika

Klausučiuose vyko savivaldybės lygio funkcinės pratybos
Penktadienį posėdžiavo Vilkaviškio rajono savivaldybės taryba
Šakiuose surengtas tarpinstitucinis susitikimas
Savivaldybių atstovai diskutavo apie melioracijos valstybinės priežiūros tobulinimą

Įdomu

Kodėl registruotas bagažas atskiriamas nuo keleivio?
Kaip pasirūpinti odos sveikata patiriant šlapimo nelaikymą
Ruduo – kepurių sezonas: ką daryti, kai galvos oda ima pleiskanoti?
Kūrenimo sezonas. Gaisrinės saugos specialistų patarimai

Verslas

Nors euro zonoje – atsigavimo ženklai, Lietuvos pramonės lūkesčiai toliau smunka
Paskelbtas „Laikinojo nesudėtingojo statinio – prekybos (paslaugų) paskirties statinio įrengimo ir eksploatavimo greta Vytauto g. 56A, Marijampolėje nugalėtojas
40 m² komercinės patalpos Vilniuje: ar tai gali būti pelningas verslo startas?
Biometrinis parašas – pasirašymas planšetėje su ZebraSign

Mokslas ir studijos

Naujas etapas Jono Totoraičio progimnazijoje – daugiau šviesos, erdvės ir galimybių
Visiškai atnaujintas vaikų lopšelio-darželio skyrius „Šaltinėlis“
Jaunimo reikalų tarybos susitikimas MTEC: apie galimybes, įvertinimą ir motyvaciją
Sūduvos jaunimo ateitis: ką atskleidė tyrimas ir kokių pamokų verta pasimokyti iš Gran Kanarijos

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus