• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Ketvirtadienis, 16 spalio
Sūduvos Gidas
Justicija
Reklama
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Silkė per sūri? 5 būdai situaciją pataisyti – tiks ne tik pienas

2023-12-21
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Silkė

Silkė / pranešimo autorių nuotr.

Skaniai paruošta šventinė silkė gali suvilioti net ir tuos, kurie žuvies sakosi nemėgstantys. Nebrangi, bet gardi, riebi žuvis Kūčių vakarą virsta įvairiausių kulinarinių šedevrų pagrindiniu ingredientu. Kad jie tikrai pavyktų, visų pirma reikia pasirūpinti pačios silkės skoniu.

Neretai jos sūrumas gali užgožti viską – tačiau ne bėda, nuo to išgelbės visai paprasti ir nedaug kainuojantys prekybos tinklo „Iki“ mėsos technologo metodai.

Ieško klasikos, bet nevengia drąsesnių skonių

„Artėjant šventėms retas pirkėjas išeina iš parduotuvės neįsigijęs bent vienos silkės ar jos gaminių. Matome, kad jų pardavimai stipriai ūgtelėjo dar likus kelioms savaitėms iki Kūčių – akivaizdu, kad lietuviai didžiausioms metų šventėms ruošiasi atsakingai ir mėgsta iš anksto „pasirepetuoti“ receptus, atrasti labiausiai jų skoniams patinkančią silkę“, – pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ Komunikacijos vadovė.

Nors per žiemos šventes daug lietuvių ištikimi klasikinei pačių ruošiamai silkei, metams bėgant naujos tendencijos keičia pirkėjų elgseną. Pasak V. Budrienės, vis daugiau dėmesio iš laiką ir pinigus taupančių pirkėjų sulaukia „Iki“ kulinarų paruošti švenčių stalui tinkantys patiekalai, tarp jų – ir iš silkių.

„Besikeičiantys lietuvių mitybos įpročiai taip pat diktuoja naujas madas. Kasmet vis daugiau žmonių atranda silkę be aliejaus, kuri turi mažiau riebalų. Taip pat noriau eksperimentuojama su skoniais – pirkėjai ieško jau pagamintų gurmaniškų variacijų, tokių kaip silkė su grybais, troškintomis daržovėmis, spanguolėmis ar kaparėliais“, – vardija V. Budrienė.

Jei per sūru – gelbės ir mirkymas, ir tinkami prieskoniai

Įsigijus jau paruoštą silkės patiekalą, galima jaustis ramiau, kad skoniai jame jau bus subalansuoti. Tuo tarpu ruošiant šventinę silkę patiems, svarbu atrasti maloniausią skonių derinį, kurį gerokai pagadinti gali per sūri žuvis.

„Sūdymas yra vienas iš veiksmingiausių ir populiariausių silkių konservavimo būdų. Į žuvį įsigėrusi druska apsaugo ją nuo gedimo ir leidžia ilgai išlaikyti. Visgi, kartais silkės sugeria per daug druskos, dėl ko gali nukentėti jų skoninės ir maistinės savybės. Laimei, patiekalą galima visai lengvai išgelbėti – tam egzistuoja net keli metodai. Populiariausi jų yra silkės mirkymas, tačiau ir neturit tam laiko vis tiek galite sumažinti žuvies sūrumą“, – sako „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bičkovas.

Vanduo. Pats paprasčiausias būdas – prieš ruošimą pamirkyti silkę vandenyje. Pirmiausia į dubenį sudėkite silkę, užpilkite ją šaltu vandeniu ir atidėkite kelioms valandoms į šalį. Galima įdėti ir ledukų – taip silkė išlaikys tvirtesnę tekstūrą. Kiek mirkyti silkę vandenyje? Mažiausiai valandą, bet laikas priklausys nuo jūsų skonio ir ruošiamo patiekalo. Patikimiausias metodas yra tiesiog atpjauti mažą gabalėlį ir paragauti, ar sūrumas jau yra tinkamo lygio.

Pienas. Jei norite pagreitinti mirkymo procesą, naudokite pieną. Jis greičiau neutralizuoja sūraus skonio pojūtį. Nepamirškite, kad pienas turi būti šaltas! Jeigu mirkote ilgiau, pieną (kaip ir vandenį) reikėtų kelis kartus pakeisti į šviežią.

Pasukos arba rūgpienis. Trečias būdas pašalinti druskos perteklių iš silkės – mirkyti žuvį rūgščiame piene arba pasukose. Šio metodo dėka savo patiekalui papildomai suteiksite šiek tiek rūgštelės.

Alus. Alus suminkština žuvį ir išryškina jos skonio gylį. Silkę mirkykite alaus ir prieskonių, pavyzdžiui, juodųjų pipirų žirnelių ir lauro lapų, mišinyje. Dėl šio mišinio žuvis įgauna nepakartojamą skonį, o iš jos pagaminti patiekalai tiesiog tirpsta burnoje. Tiesa, šis metodas imlus laikui. Alų su prieskoniais reikėtų kelias minutes sušildyti ant viryklės, tuomet atvėsinti ir užpilti silkę stiklainyje. Užsukus dangtelį žuvį reikėtų palikti 12-24 valandoms vėsioje vietoje.

Actas ir cukrus. Jeigu mirkymui laiko visai neturite, į pagalbą ateis dar vienas būdas. Sūrumui duokite atsaką su rūgščiais ir saldžiais priedais – įpilkite acto ir įdėkite cukraus. Šių dviejų ingredientų derinys subalansuos sūrų skonį. Tačiau nepersistenkite su cukraus kiekiu, kad silkė netaptų saldi.

Kūčioms – gaivi ir spalvinga silkė su ridikėliais

Kūčių vakarienė – gera proga paruošti įdomesnę silkės versiją. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo atsisakyti riebaus majonezinio padažo ir silkę verčiau paruošti su ridikėliais.

„Be traškių ridikėlių, į šią silkę įdėkite ir marinuotų grybų bei agurkų – patiekalas bus itin išraiškingo ir gaivaus skonio. Tokią silkę galite paruošti likus kelioms dienoms iki Kūčių, kad sutaupytumėte laiko paskutinę dieną. Be to, ilgiau marinuota silkė bus skanesnė“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Porcijos: 5–6

Gaminimo laikas: iki 60 min.

Reikės: 3 silkės filė, 4-5 ridikėlių, keleto marinuotų grybų, nedidelio raudonojo svogūno, 3-4 marinuotų agurkėlių, 4 šaukštų šalto spaudimo aliejaus (pvz., linų sėmenų arba rapsų), juodųjų pipirų žirnelių, šviežių krapų patiekimui.

Gaminame:

Jeigu silkė sūri, kelias valandas pamirkykite vandenyje ar kitame pasirinktame aukščiau paminėtame skystyje. Tada ištraukite ir supjaustykite didesniais gabalėliais.
Nulupkite svogūną ir smulkiai supjaustykite. Grybus ir agurkus supjaustykite panašaus dydžio kubeliais ir sudėkite į sietelį, kad nutekėtų skystis. Jo neišpilkite. Sudėkite svogūną, agurkus ir grybus į dubenį, įpilkite šaukštą aliejaus ir išmaišykite. Sudėkite ant lėkštės dugno.
2 šaukštus skysčio, gauto nusausinus agurkus ir grybus, sumaišykite su 3 šaukštais aliejaus, įberkite keliolika juodųjų pipirų grūdelių ir paruoštą marinatą užpilkite ant silkių, pridėkite griežinėliais supjaustytų ridikėlių ir išmaišykite. Sudėkite silkes ant marinuotų daržovių sluoksnio. Indą su silkėmis uždenkite dangčiu ir padėkite marinuotis vėsioje vietoje.
Prieš patiekdami silkes apibarstykite krapais ir patiekite su šviežios duonos riekelėmis.

 

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: KalėdosKūčios
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Šakių „Varpo“ mokykla šventė 35 metų jubiliejų
Marijampolėje tvarkomos dar dvi automobilių stovėjimo aikštelės
„Spindulio“ kino teatro repertuaras
Kazlų Rūdos savivaldybės gyvenvietėse gerinama vandens kokybė

Kultūra

Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Legendinė grupė „Karališka erdvė“ pasidavė prašymams: grįžta koncertui „Žalgirio“ arenoje
Gavaltuvoje skambėjo rudens spalvų ir muzikos pilnas koncertas
Gelgaudiškyje nuaidėjo jubiliejinė „Gelgaudiškio armonika 2025“

Sportas

Vilkaviškyje surengtos mokinių 2025 m. rudens kroso pirmenybės
Kazlų Rūdos „Kazlų Rūda“ savoje aikštėje pranoko Prienų „Nemuno“ dublerius
Vyko Vilkaviškio rajono moksleivių rudens kroso pirmenybės
Lemiamu spurtu „Perlas Go“ išrašė pirmąjį pralaimėjimą žalgiriečiams

Politika

Vilkaviškio rajono savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė dalyvavo mokomajame vizite „Jaunimo darbas Portugalijoje“
Trečiokai lankėsi pas Marijampolės merą
Vicemerei Daivai Riklienei – Mykolo Romerio universiteto padėka už bendradarbiavimą
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“

Įdomu

„Groomingas“ – kaip atpažinti nematomą pavojų vaikų saugumui?
Netikėti svečiai kelia stresą 64 proc. lietuvių – baiminasi, kad šie pamatys netvarką
Kaip lovos dizainas veikia miegamojo atmosferą?
Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl laikino atokvėpio paslaugos

Verslas

Suvirinimo aparatai ir energijos sąnaudos
Kviečiama dalyvauti konkurse „Sukurta Marijampolėje 2025“
Investicinė bendrovė „Unlim“ investuos iki 10 mln Eur į jaunas gamybos įmones Lietuvoje
Nuo vietinės parduotuvės iki pardavimų visoje Europoje: kaip ištrūkau iš 95 % spąstų

Mokslas ir studijos

Šakių „Varpo“ mokykla šventė 35 metų jubiliejų
Trečiokai lankėsi pas Marijampolės merą
Marijampolėje startuoja du jaunimui skirti technologijų projektai – „BeTech akademija“ ir „RoboForge lyga“
Vilkaviškyje surengtos mokinių 2025 m. rudens kroso pirmenybės

Turizmas

Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Raudondvario grafo Tiškevičiaus šventovė
Regiono turizmo forume – idėjos, partnerystės ir ateities vizijos
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus