• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 10 rugpjūčio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Šylant orams metas atverti duris grilio sezonui: pigesnis jautienos kepsnys tirpte tirps burnoje

2024-04-01
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Kepama mėsa

Kepama mėsa / asociatyvi „Freepik“ nuotr.

Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis, o šiltesniojo sezono neįsivaizduojame be grilyje čirškančio jautienos kepsnio.

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog net ir minint ypatingas progas ar dalyvaujant smagiame savaitgalio susibūrime galima likti prie sveikatai palankios mitybos principų: tereikia atsižvelgti į jautienos riebumą ir porcijos dydį.

Už šiuos pasirinkimus organizmas padėkos

Jei vartojate jautienos dalis, kurios pasižymi dideliu riebalų kiekiu, valgote perdirbtus greito maisto restoranų jautienos produktus arba patys per ilgai kepate šią mėsą, vartodami dideles porcijas ir neįtraukdami bendros mitybos įvairovės – metas suklusti. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad tai gali privesti prie padidėjusio nepageidaujamo svorio bei kitų organizmo sutrikimų, susijusių su prasta mityba.

„Laikantis sveikatai palankios mitybos principų ir norint įtraukti jautieną į savo racioną vertėtų atsižvelgti į tam tikras šios mėsos rūšies dalis: pavyzdžiui, nugarinę ar liesą maltą mėsą. Valgant tokias dalis sumažėja bendras suvartojamų riebalų kiekis. Be to, paruošimo būdas ne ką mažiau svarbus: geriausia paruošti jautiena taip, kad jos gamybai nereikėtų pridėti papildomų riebalų. Tokiu atveju puikiai tinka kepimas ant grotelių. Dar verta visuomet prisiminti ir saiko principą: jis išties padės išvengti pernelyg didelio kalorijų kiekio. Taigi, reikėtų turėti mintyje, jog įprastas rekomenduojamas jautienos porcijos dydis yra apie 80–120 g valgant ją ne dažniau nei du–tris kartus per mėnesį“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Suteikia progą aprūpinti organizmą svarbiausiomis medžiagomis

Ji priduria, kad vartojant jautieną pagal sveikatai palankios mitybos principus, organizmui suteikiame puikų šansą apsirūpinti naudingomis ir reikalingomis medžiagomis, mat ši mėsos rūšis – gausus aukštos kokybės baltymų, nepakeičiamųjų aminorūgščių, tam tikrų vitaminų, geležies ir kitų mineralų šaltinis.

„Viena pagrindinių priežasčių, kodėl jautiena yra vertinama dėl savo maistinių savybių, tai – visaverčiai baltymai. Jie būtini raumenų augimui, atstatymui, imuninės sistemos veiklos palaikymui bei įvairiems kitiems žmogaus organizmo procesams sklandžiai vykti. Be to, baltymai neatsiejami nuo normalaus fermentų ir hormonų gamybos proceso. O kita priežastis, kodėl jautiena galėtų būti vertinga sveikatai palankios mitybos dalis – tai vitamino B grupės gausa: šioje mėsoje randama vitaminų B12, B5, B6, B3 ir B2. Jie būtini tų pačių baltymų bei energijos gamybai, taip pat – kraujodarai, nervų veiklai, sveikos odos, plaukų ir akių būklei palaikyti“, – jautienoje esančių gerųjų medžiagų naudas vardija dr. E. Gavelienė.

Patarimai, padėsiantys paruošti gardžiausių jautienos patiekalų

Dažnai atėjus pietų ar vakarienės metui tenka sukti galvą, kaip pasigaminti skanų patiekalą: seni receptai būna pabodę, o naujieji gali pasirodyti per daug komplikuoti ir reikalaujantys daug laiko. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, tobulumas slypi paprastume, o vienas skaniausių būdų paruošti jautieną – lėtai ją virti arba kepti gerai įkaitintame grilyje.

„Lėtai verdant jautieną, pavyzdžiui, ją troškinant, mėsa lėtai minkštėja, todėl patiekalai būna neįtikėtinai aromatingi ir tirpsta burnoje. Pavyzdžiui, jautienos troškinys arba kepsnys, paruoštas su pigiomis, bet sultingomis daržovėmis ir kvapniomis žolelėmis, gali būti sotus valgis, puikiai tinkantis pavasarėjančioms, bet dar kiek šaltesnėmis dienomis. Ilgas virimo laikas leidžia skoniams susilieti ir sukurti sodrų, pikantišką ir labai sotų patiekalą”, – pataria ekspertė.

Sultingiausio jautienos kepsnio paslaptys

Ekspertė sako, kad dar vienas skanus būdas paruošti jautieną – tai kepti ją ant grotelių: kepant kepsnius jų išorė įgauna apetitą keliančią gerai apskrudusios mėsos išvaizdą, kurioje susikaupia natūralios jautienos sultys, o skonis tampa nepakartojamai gardus.

„Taip pat kepamą jautienos kepsnį verta pagardinti paprastu  ir pigiu druskos, pipirų ir galbūt žolelių ar prieskonių mišiniu, kad pagerintumėte natūralų jos skonį. Ant grotelių kepta jautiena – klasikinis kepsnys arba supjaustyta griežinėliais ir patiekta su šviežiomis salotomis – pasižymi nuostabiu dūmo skonio ir sultingos tekstūros deriniu, kuris tikrai įtiks bet kuriam gomuriui”, – tikina O. Suchočeva.

Ji taip pat primena, jog pigiau įsigyti jautienos ir kitų ingredientų grilio patiekalams padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.

Su šeima surenkite grilio vakarėlį: išsikepti pigesni jautienos kepsniai taps gardžiausiu visos savaitės patiekalu.

RECEPTAS

Grilintas jautienos kepsnys

Patiekalui reikės:

200 g jautienos kepsnio;

60 ml alyvuogių aliejaus;

40 ml Vorčesterio padažo;

40 ml sojų padažo;

30 ml citrinų sulčių;

5 g itališkų prieskonių;

6 skiltelių česnako (susmulkinto);

20 g jūros druskos;

Žiupsnelio juodųjų pipirų.

Gaminimo eiga:

Nedideliame dubenyje sumaišykite visus marinato ingredientus.
Supilkite marinatą į užsegamą maišelį, skirtą šaldymui. Įdėkite kepsnį, maišelį užsekite ir pakratykite, kad jis gerai apliptų marinatu. Marinuokite bent 3–8 valandas.
Jei įmanoma, kepsnį iš šaldytuvo išimkite likus maždaug 30 minučių iki kepimo, kad jis pasiektų kambario temperatūrą, tačiau marinate jį laikykite iki pat kepimo.
Kaitinkite kepsninę iki aukštos temperatūros bent 15 minučių, kol ji pasieks 260 °C temperatūrą.
Padėkite kepsnį ant grotelių. Uždarykite grilio dangtį ir kepkite 2 minutes. Apverskite kepsnį, vėl uždarykite dangtį ir kepkite dar 2 minutes.
Sumažinkite kaitrą iki vidutinio stiprumo. Toliau kepkite kepsnį uždarytu dangčiu, kol jis taps norimo iškepimo lygio.
Iškeptą jautienos kepsnį perkelkite į lėkštę. Prieš patiekdami, jo viršų uždenkite folija ir palikite 5 minutėms pailsėti.
Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Edita GavelienėOlga Suchočeva
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Neįžengiamos balos Zanavykijoje ir Vincas Kudirka, raitas jodavęs pas ligonius
Gaisras Marijampolės centre sukėlė sujudimą: skubėjo gausios tarnybų pajėgos
Prieš 80 metų bombarduota Japonija: kas nutiktų, jei atominė bomba būtų numesta ant Marijampolės?
Marijampolėje įrengta dar viena nauja ir atnaujinta esama automobilių stovėjimo aikštelė

Kultūra

Vilkaviškyje paminėta prancūzų kultūros diena
Savaitgalio renginiai Sūduvoje
Jaunojo kūrėjo premjera gimtajam miestui ir festivaliui „Marijampolė Music Park“
Tarprubežiuose atšvęsta Kraštiečių šventė ir bendruomenės centro 20-metis

Sportas

„Sūduva“ patyrė pralaimėjimą Vilniuje
Mažumoje jau antrą minutę likęs „Kauno Žalgiris“ nusileido Bulgarijos ekipai
Kazlų Rūdos diskgolfo lygos trečiame etape įspūdingas Arno Stankevičiaus pasirodymas, Lauryno Beliausko triumfas
Parašiutų sporto šventė Sasnavos aerodrome: garbinga istorija, adrenalinas ore ir bendrystė ant žemės

Politika

Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos
Klaipėdos uosto direkcijos vizitas Šakių rajone – pristatyta Gelgaudiškio uosto vizija
Pasirašytas Marijampolės savivaldybės ir Karo komendantūros sąveikos planas – aiškus veiksmų susiderinimas ypatingoms situacijoms
„Čekiukų“ bylose įtarimai pareikšti Marijampolės ir Jonavos savivaldybių tarybų nariams

Įdomu

Neįžengiamos balos Zanavykijoje ir Vincas Kudirka, raitas jodavęs pas ligonius
Prieš 80 metų bombarduota Japonija: kas nutiktų, jei atominė bomba būtų numesta ant Marijampolės?
Per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje įregistruota 6,5 tūkstančio santuokų
Geriate daug kavos? O kodėl vietoje jos neišbandžius žaliosios arbatos?

Verslas

Keramikos verslas: nuo produkto sukūrimo iki pristatymo klientui
Nuo Marijampolės iki Amsterdamo: „Mantinga“ plečiasi į Vakarų Europą
Ką svarbu žinoti prieš pradedant verslą?
Kokias naudas verslui suteikia veiklos nuoma?

Mokslas ir studijos

Pasveikinti sėkmingiausi mokiniai ir jų mokytojai
Vilkaviškio „Aušros“ gimnazija išleido 16-ąją abiturientų laidą
Kalvarijoje surengtas geriausių abiturientų ir jų mokytojų pagerbimas
Kviečiama dalyvauti apklausoje dėl Vilkaviškio miesto mokyklų tinklo pertvarkos

Turizmas

Z karta keliauja kitaip: kaip ji keičia turizmo pasaulį?
Oro uostai dalijasi esminiais patarimais: padės pasiruošti kelionei ir išvengti streso
Prie Ivoniškio ežero Gudeliuose bus įkurta poilsio zona
Kviečiame atrasti – nauji maršrutai po Lietuvos regionus
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus