• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Šeštadienis, 31 gegužės
Sūduvos Gidas
Justicija
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Ypač šventiškiems Motinos dienos pietums – 2 gurmaniškos, bet nebrangios idėjos: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

2025-05-03
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
A A
Ypatinga lašiša ir krevetės motinos dienai

Ypatinga lašiša ir krevetės motinos dienai / pranešimo autorių nuotr.

Artėjant Motinos dienai, norisi nustebinti mamas kažkuo išskirtiniu, tačiau visai nebūtina tam išleisti didelę pinigų sumą ar praleisti kiaurą dieną virtuvėje. Verčiau šį laiką skirti mamai, o palepinti ją skaniais pietumis užteks kelių netikėtų ingredientų derinių, kad įprastiems produktams suteiktumėte šventinį rūbą.

Būtent to parduotuvėse dairosi daugelis, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

„Motinos diena lietuviams – svarbi šventė, o šventes mes visi mėgstame palydėti skanėstais. Todėl pirkinių krepšeliuose šalia tulpių, rožių, orchidėjų ar bijūnų atsiduria ir nemažai skanumynų. Tortų kasmet šia proga nuperkama tūkstančiai – pagal tai Motinos dieną galima lyginti net su Velykomis. Gyventojai ieško ne tik saldėsių, bet ir dairosi akcijų ypatingesnių, šventiškesnių patiekalų produktams – nuo populiariosios karališkosios lašišos iki jūros gėrybių, nuo gurmaniškų sūrių iki įvairių užtepėlių ir kitų skanumynų“, – sako G. Kitovė.

Daugelis jau įpratę šventę papuošti šviežiomis uogomis – tai ne tik nebrangus, bet ir sveikas bei iškart daugiau spalvų stalui suteikiantis būdas. „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė pasakoja, kad jas naudoti galima toli gražu ne tik salotoms ar desertams.

„Žinoma, šviežios uogos skanios tiesiog vienos, daugelis įpratę jomis skaninti saldžius patiekalus – nuo ledų iki pyragėlių ir pyragų, nuo derinio su plakta grietinėle iki pačių įvairiausių tortų. Jau tikrai nemažai atradę, kad sauja uogų gali pagyvinti ir įprastas salotas, jos mėgstamos kokteiliuose. Tačiau uogos taps puikiu sąjungininku ir ruošiant pikantiškus užkandžius, pagrindinius patiekalus“, – sako J. Tamoševičienė.

Uogos tiks ir prie kiaulienos – ir šventiškiems ledukams

Mėgstantiems eksperimentuoti virtuvėje, „Iki“ maisto gamybos žinovė siūlo išbandyti aviečių ir raudonojo vyno padažą prie paukštienos – tai klasikinis prancūziškas derinys, kuris nustebins net išrankiausius gurmanus. Arba dar vienas išskirtinis derinys – kepta kiaulienos sprandinė su vynuogių ir gervuogių salsa. Vaisių rūgštumas puikiai atsveria riebumą ir suteikia patiekalui gaivumo.

Tokiai salsai sumaišykite perpjautas raudonąsias vynuoges ir gervuoges, įberkite smulkintų petražolių, raudonojo svogūno, įspauskite citrinos sulčių, įdėkite medaus, alyvuogių aliejaus ir paskaninkite druska bei pipirais. Jei mėgstate aštriau, galima įdėti šiek tiek aitriosios paprikos. Viską švelniai išmaišykite, kad nesutraiškytumėte uogų, ir leiskite pastovėti 15-20 minučių, kad skoniai susijungtų – ir viskas.

„Šviežios uogos gali tapti ir netikėtai skaniu priedu prie sūrių lentos. Šilauogės, braškės ar avietės greta brandintų sūrių – tai akimirksniu suteiks naujų skonių bet kuriam užkandžių stalui. Pamėginkite dažyti braškes ar kitas uogas į balzaminį actą – kontrastas tarp saldaus ir rūgštaus skonio tiesiog užburia“, – idėjomis dalijasi J. Tamoševičienė.

Ne mažiau įdomūs ir šviežių uogų panaudojimo būdai gėrimuose. „Uogos tinka ne tik limonadui ar kompotui. Šviežiomis uogomis galima papuošti taurę arba jas panaudoti ledukums – užšaldykite uogas su vandeniu, ir jūsų gėrimas ne tik ilgiau išliks šaltas, bet ir laipsniškai įgaus subtilių uogų poskonį“, – pataria „Iki“ kulinarijos šefė.

Su šventiškais patiekalais jau savaime siejasi gurmaniškoji lašiša arba daugelio dievinamos krevetės. Šiuos ingredientus paruošti labai lengva, nereikia nei daug laiko, nei įmantrių įgūdžių. Tik kartais galbūt pritrūksta idėjų, kaip tą padaryti nekasdieniškai.

„Išeitis – derinti pamėgtus produktus su uogomis. Šviežios uogos įneša daugiau gaivos, spalvų ir patiekalą pakylėja į kitą lygį, suteikia naujų kulinarinių patirčių. Pavyzdžiui, ši Motinos diena gali būti ta diena, kai pirmą kartą paragausite ant grilio keptų braškių.”, – žada J. Tamoševičienė ir siūlo du greitus, bet ypatingus receptus.

Šilauogėmis glazūruota lašiša

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: iki 30 min.

Reikės: 4 šviežios lašišos pjausnių, 100 g šviežių šilauogių, 5-6 čiobrelio šakelių, 1 šaukšto cukraus, 1 šaukšto balzaminio acto, 2 šaukštelių šviežiai spaustų citrinos sulčių, druskos, pipirų.

Gaminame:

Į nedidelį puodą sudėkite šilauoges, čiobrelius, cukrų, balzaminį actą, citrinos sultis ir ¼ arbatinio šaukštelio druskos. Pastatykite ant vidutinės ugnies ir virkite 15 minučių, kartais pamaišant. Uogos išleis sultis, ir padažas palaipsniui sutirštės.
Lašišos pjausnius nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Abi žuvies puses pabarstykite žiupsneliu druskos ir pipirų.
Vieną lašišos kepsnių 1 pusę gausiai patepkite puse glazūros. Dėkite ant kepsninės glazūruota puse į apačią. Kepkite ant grotelių apie 3-4 minutes. Tuomet viršutinę lašišos kepsnių pusę patepkite glazūra, apverskite ir kepkite dar 4-5 minutes, kol žuvis iškeps. Tikslus laikas priklausys nuo pjausnių dydžio.
Iškepusią žuvį dar galite patepti glazūra ir patiekite su mėgstamomis daržovėmis, salotomis ir kuskusu arba ryžiais.

Krevečių ir braškių iešmeliai

Porcijos: 10 iešmelių

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 30 virtų, nuluptų krevečių, 20 šviežių braškių, 10 bambukinių iešmelių, prieš tai bent 30 min. pamirkytų vandenyje. Padažui: 2 šaukštų acto, 2 šaukštų balzaminio acto, 4 šaukštų skysto medaus, 1 nedidelio smulkinto svogūno, 3 česnako skiltelių, druskos, pipirų, ½ puodelio alyvuogių aliejaus, šviežių mėtų.

Gaminame:

Dubenyje sumaišykite actą, balzaminį actą, medų, įmaišykite smulkinto svogūno, išspaustą česnaką, pagardinkite druska ir pipirais.  Iš lėto pilkite alyvuogių aliejų ir gerai išmaišykite.
Ant kiekvieno iešmelio suverkite po 3 krevetes ir 2 sveikas braškes. Iš abiejų pusių lengvai patepkite paruoštu padažu ir dėkite jas ant įkaitintų grilio grotelių. Po 2 minučių apverskite iešmelius ir dar kartą aptepkite padažu. Kepkite, kol krevetės taps rausvos, o vidus nebeperšviečiamas, dar apie 2 minutes.
Patiekite su mėgstamomis salotomis ir/arba keptais smidrais.

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: Gintarė KitovėJolita TamoševičienėLietuvaMotinos dienaPrancūzijaVelykos
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

„Cukrinis festivalis” Marijampolėje prasidėjo triukšmingai: saldžiausia miesto šventė skirta Geležinkelio stoties šimtmečiui
Situacija kartojasi: į ligoninę Kaune paguldytas šiais metais gimęs kūdikis
Vilkaviškio rajono savivaldybės abiturientams aidėjo paskutinis skambutis
Vilkaviškio meno mokykla išlydėjo 2025 metų absolventus

Kultūra

„Cukrinis festivalis” Marijampolėje prasidėjo triukšmingai: saldžiausia miesto šventė skirta Geležinkelio stoties šimtmečiui
Vilkaviškio meno mokykla išlydėjo 2025 metų absolventus
Dviejų parodų šventė Marijampolėje – meno kalba apie tapatybę ir jungtis
Vytauto Didžiojo parke startavo teatralizuotų garsinių pasakų skaitymų sezonas

Sportas

LFF FPRO Taurės turnyre Kazlų Rūdos „Kazlų Rūda“ komandos kelionė baigėsi aštuntfinalyje
„Sūduva“ įveikė aštuntfinalio barjerą
„Sūduvos“ kelyje – patyrusių žaidėjų turintis ir beveik nepraleidžiantis „Tauras“
Judanti bendruomenė: Marijampolės savivaldybėje praūžė Sporto savaitė 2025

Politika

Iš arčiau: ką iš tikrųjų veikia ta savivaldybė – Bendrųjų reikalų skyrius
Kalvarijos savivaldybėje surengtas tarpinstitucinis pasitarimas
Europos Parlamente jau penktus metus iš eilės bus minimos sovietų vykdytų tremčių metinės bei skaitomos ištremtųjų pavardės
Šakių rajone lankėsi Sveikatos apsaugos ministrė

Įdomu

Nelaukiamiausia vasaros dalis – uodai: atskleidė, kodėl vienus puola labiau nei kitus
Šalta kava, karamelė ir grietinėlės kalnai: kokie lietuvių kavos vartojimo įpročiai?
Kazlų Rūdos meras pristatė savo naują pirkinį – išskirtinį BMW pakeliamais žibintais: kiek toks kainuoja?
Psichologė perspėja dėl impulsyvių pirkinių: suteikia tik trumpalaikį džiaugsmą, o pasekmės jaučiamos dar ilgai

Verslas

Marijampolėje išrinktas ir kiti Seimo nariai marijampoliečiai nerado laiko atvykti pasikalbėti su Sūduvos verslo bendruomene apie mokesčių reformą
„Mantinga“ plečiasi – atidarė filialą Lenkijoje
Didžiausia ILTE paskola: naujai presuotų padėklų blokelių gamyklai Marijampolės rajone – 77 mln. eurų
Kazlų Rūdoje – 8 mln. investicija į dronų dalių gamyklą

Mokslas ir studijos

Vilkaviškio rajono savivaldybės abiturientams aidėjo paskutinis skambutis
Vilkaviškio meno mokykla išlydėjo 2025 metų absolventus
Kalvarijos meno ir sporto mokyklos dailės skyriaus mokinės sulaukė garbingų apdovanojimų
Marijampolėje diskutuota apie skaitmeninį ugdymą: nuo dirbtinio intelekto iki išplėstos realybės sprendimų

Turizmas

Aristokratas, per naktį pralošęs devynis dvarus
Pradėtas įgyvendinti projektas: Orijos ežero pakrančių pritaikymas lankymui
Ekskursijos dalyvius žavėjo Marijampolės miesto grožis ir negirdėtos istorijos
Pradėtas įgyvendinti projektas „Kačergų kalno pritaikymas lankymui“
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus