• Artimiausi renginiai
  • Savaitgalis
  • Receptai
  • Sūduvos istorija
  • Pranešk
  • Įmonių katalogas
9 °c
Marijampolė
10 ° Št
12 ° Sk
10 ° Pr
Sekmadienis, 16 lapkričio
Sūduvos Gidas
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
    • Marijampolė
    • Šakiai
    • Vilkaviškis
    • Kazlų Rūda
    • Kalvarija
  • Renginiai Sūduvoje
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
    • Renginių archyvas
  • Mokslai
  • Sportas
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Politika
  • Sveikata
  • ŽŪM
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Sočiai vakarienei – vištienos, grikių ir daržovių kotletukai, kurie nekainuos nė 4 eurų

2022-09-26
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
A A

Orui vėstant vis labiau norisi šilto ir sotaus maisto, o jeigu po darbo esame pavargę – svarbu, kad galėtume jį greitai pasigaminti bei praturtinti mitybą neišleisdami daug pinigų. Prekybos tinklo „Rimi” kulinarijos technologė Lina Barčaitė tokiu atveju siūlo išbandyti netradicinius vištienos ir daržovių kotletukus su grikiais. Tam, kad tilptume į biudžetą ir suteiktume naudos organizmui, gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė rekomenduoja į valgiaraštį įtraukti viso grūdo avižas, miežius, ruduosius ryžius ir grikius, kurie tinkami tiek pusryčiams, tiek vakarienei. 

 

Vištiena – palankesnė sveikatai už raudoną mėsą

 

Pasak gydytojos, vištiena laikoma sveikatai palankesne nei bet kokia kita raudona mėsa dėl joje esančių lengvai virškinamų ir pasisavinamų baltymų, organizmui reikalingų vitaminų ir mineralų, taip pat mažo kiekio riebalų.

„Vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, o vertingiausia vištienos dalis yra krūtinėlė. Ji liesesnė už kitas vištos dalis, ypač jei valgoma be odos. Geriausia rinktis ekologiškuose ūkiuose užaugintą vištieną, nes tokios mėsos įtaka yra sveikatai palankiausia, lyginant su neekologiškuose ūkiuose užaugintos mėsos sudėtimi. Ypač į tai rekomenduojama atsižvelgti perkant mėsą vaikams – jų mityboje neturėtų būti nereikalingų organizmui medžiagų”, – primena gydytoja dietologė.

 

Rekomenduoja lokaliai užaugintą paukštieną

 

Renkantis vištieną parduotuvėje, verta atsižvelgti į jos ženklinimą ir produkto pagaminimo šalį. Prekybos tinklo „Rimi” kategorijos vadovė Ana Aleksiukienė atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje užtikrinamos geros vištų laikymo sąlygos, skiriama itin daug dėmesio mėsos kokybei.

„Kadangi kai kuriuose ūkiuose vištų auginama, palyginus, mažiau, jų gyvenimo kokybė yra geresnė, be streso, o tai turi reikšmės ir mėsos kokybei. Be to, vietinių gamintojų produkcija parduotuvių lentynas pasiekia per trumpiausią laiką, tad ji yra šviežiausia, patyrusi mažiau aplinkos sąlygų pokyčių. Pavyzdžiui, kai kuriuose paukštynuose broileriai pradedami ruošti 2 val. nakties, kad išaušus dienai šviežia paukštiena atsidurtų parduotuvių lenktynose”, – sako specialistė.

Vadovė pastebi, kad pirkėjai itin vertina lietuvišką produkciją, jos šviežumą, naudą šalies verslo sektoriui, o prekių asortimentas nuolat peržiūrimas ir atnaujinamas, plečiamas bendradarbiavimas su vietos gamintojais bei ūkiais.

 

Kaip mėsą laikyti ir apdoroti

 

Parsinešus vištieną namo, specialistė rekomenduoja patikrinti jos galiojimo terminą ir atkreipti dėmesį į tinkamas paukštienos laikymo sąlygas – mėsą reikėtų nedelsiant padėti į šaldytuvą, kur svarbu ją laikyti ne aukštesnėje nei +4 laipsnių temperatūroje.

Gydytoja dr. E. Gavelienė įspėja, kad, gaminant paukštieną, svarbu ją tinkamai apdoroti. „Jokiu būdu nevalgykite termiškai neparuoštos ar iki galo neiškepusios vištienos, nes taip didėja infekcijos rizika. Sveikatai palankiausias šios mėsos paruošimas – lėtai ją kepant ant silpnos ugnies orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame padaže arba gaminant paukštieną garuose. Geriau vengti valgyti keptus vištienos gabaliukus, apvoliotus miltuose, džiūvėsėliuose ar tešloje”.

Kartais parduotuvėse pastebime specialų vištienos ženklinimą – „Užauginta be antibiotikų”. „Tai mėsa, priskiriama liesų mėsų rūšiai, turinti visas tas pačias maistines medžiagas, kaip ir įprasta vištiena. Be to, papildomų ir mėsoje nebūtinų medžiagų tokioje paukštienoje yra mažiau”, – sako gydytoja dietologė.

 

Grikiai – ne tik košei

 

Nors grikių košė yra viena mėgstamiausių daugelio šeimų pusryčių patiekalų, kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo tiek skrudintus, tiek neskrudintus grikius panaudoti ruošiant daugybę kitų patiekalų: troškinius, salotas, apkepus su daržovėmis, rizotą. Nebrangios kruopos ne tik padeda sutaupyti, bet ir atskleidžia skirtingus skonių niuansus, ruošiant jas įvairiais būdais.

 

Vištienos, grikių ir daržovių kotletukai, nekainuosiantys nė 4 eurų

 

Patiekalui reikės: 

200 g vištienos šlaunelių mėsos – 2,69 eur/500g

150 g virtų „Rimi Basic” grikių – 2,19 eur/800g

1vnt. nedidelės morkos – 1,19 eur/1kg

1 vnt. nedidelio svogūno – 0,59 eur/1kg

100g cukinijos  – 0, 99 eur/1vnt.

1 vnt. „Rimi Basic”  kiaušinio – 1,39eur/10 vnt.

2 šaukštų miltų;

Druskos, pipirų ar kitų prieskonių;

Aliejus kepimui.

Gamybos eiga:

Grikius išverdame, morkas stambiai sutarkuojame ir apkepiname. Svogūną supjaustome kubeliais ir taip pat apkepiname.
Vištienos šlaunelių mėsą ir virtus grikius sumalame mėsmale.

Dedame keptas daržoves, šiaudeliais sutarkuotą cukiniją, kiaušinį, miltus ir prieskonius, viską gerai sumaišome.
Formuojame apvalios formos kotletukus ir apkepame juos aliejuje.

Skanaus!

Šaltinis: Pranešimas spaudai
Žymos: GrikiaiReceptaiVištiena
DalintisSiųsti

Naujienos iš interneto:

traffix.lt

Rekomenduojami Video:

TAIP PAT SKAITYKITE:

Žinios

Kvietiškio dvaro legenda arba didikų galybės likučiai prieškario Marijampolėje
Europos Parlamento biuras Lietuvoje kartu su Sūduvos pramonės ir verslo asociacija Marijampolėje organizavo susitikimą su Europos Parlamento nariais
Europos kino festivalis „Scanorama” – ir Marijampolėje
Gruodžio 6-ą dieną Marijampolėje sužibs miesto Kalėdinė eglė

Kultūra

Europos kino festivalis „Scanorama” – ir Marijampolėje
Gruodžio 6-ą dieną Marijampolėje sužibs miesto Kalėdinė eglė
Zanavykų teatras tapo Respublikinės mėgėjų teatrų šventės „Atspindžiai“ laureatais
Istorija, kuri kalba šiandien: Marijampolėje įprasmintas Jono Žemaičio-Vytauto atminimas

Sportas

Smiginio klubas „Keturvalakiai“ šventė 3-ąjį gimtadienį!
NKL: „Sūduva-Mantinga“ iškovojo dramatišką pergalę Mažeikiuose, Vilkaviškio ekipa patyrė dar vieną pralaimėjimą
Kazlų Rūdoje lankėsi legendiniai Lietuvos krepšininkai
Marijampolės sporto centro gimnastės – Europos čempionato finale!

Politika

Marijampolės savivaldybėje apsilankė Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos mokiniai
EP narė Rasa Juknevičienė dalyvauja Saugumo ir gynybos forume Londone
Marijampolėje organizuojami NVO mokymai – stalo pratybos
Tarpžinybinis susitikimas Atviroje jaunimo erdvėje – dėmesys jaunimo užimtumui

Įdomu

Kvietiškio dvaro legenda arba didikų galybės likučiai prieškario Marijampolėje
Kai technologijos pakviečia švęsti: į didžiausio Lietuvoje „d.one“ salono atidarymą rinkosi garsūs žmonės
Kelionė po Vilkaviškio rajono seniūnijas – Keturvalakiai
Pirmasis automobilis jaunam vairuotojui: ką renkasi tėvai?

Verslas

Europos Parlamento biuras Lietuvoje kartu su Sūduvos pramonės ir verslo asociacija Marijampolėje organizavo susitikimą su Europos Parlamento nariais
„Vilkyškių pieninei“ – Konkurencijos tarybos leidimas įsigyti „Marijampolės pieno konservus“
Šventinis verslo dienos vakaras Marijampolėje: apdovanojimai, padėkos ir įkvepiantys palinkėjimai
LPK Darbo ir socialinės politikos, žmogiškųjų išteklių komitetui pirmininkaus R. Stankevičienė

Mokslas ir studijos

MRU Marijampolėje: dekanė dr. R. Bogužaitė apie tai, kaip atrasti kryptį net ir neturint žemėlapio
Armino progimnazija keičiasi iš pagrindų – formuojama moderni, mokiniams draugiška mokykla
Marijampolės savivaldybėje apsilankė Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos mokiniai
Marijampolės jaunimas ieškojo atsakymo į klausimą – „O kas po 12?“

Turizmas

Vilkaviškyje pristatytas taktilinis baltų genčių žemėlapis
Ramybės parkas pasipildo naujais tautodailės kūriniais
Kalvarijos savivaldybės atstovai dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Jungiame sienas, kuriame ateitį: turizmo plėtros perspektyvos Lietuvos–Lenkijos pasienyje“
Kalvarijos savivaldybėje paminėta Pasaulinė turizmo diena
Reklama
Marimedis Marimedis Marimedis
Pamatyti.lt Pamatyti.lt Pamatyti.lt
Sūduvos Gidas

Teisės saugomos © 2024

Naršyti

  • Pranešk naujieną
  • Naudojimosi taisyklės
  • Kontaktai
  • Reklama
  • Naujienlaiškis
  • Privatumo politika
  • Kalvarija
  • Kazlų Rūda
  • Marijampolė
  • Šakiai
  • Vilkaviškis

Sekite mus

  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Sūduvos gidas
  • Žinios
    • Kalvarija
    • Kazlų Rūda
    • Marijampolė
    • Vilkaviškis
    • Šakiai
  • Kas vyksta Sūduvoje?
    • Kas vyksta Marijampolėje?
    • Kas vyksta Kalvarijoje?
    • Kas vyksta Šakiuose?
    • Kas vyksta Kazlų Rūdoje?
    • Kas vyksta Vilkaviškyje?
  • Savaitgalis
  • Kriminalai
  • Karas Ukrainoje
  • Receptai
  • Istorijos verpetai
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Kultūra
  • Įdomu
  • Grožis
  • Mokslas ir studijos
  • Video
  • Reklama
  • Kontaktai
  • ŽŪM naujienos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus